Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски или Доган: Съдът отказа да се занимава при кого е ДПС за изборите

16 септември 2024, 21:05 часа • 3237 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на Политическа партия „Движение за права и свободи“. Магистратите прекратиха производството по административни дела № 8585 и 8586 от 2024 г. срещу решения на ЦИК. Решенията са окончателни.

С тези решения по същество ВАС казва следното - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са легитимни съпредседатели на ДПС и не може съдът да изземва функциите им като изразител на групова воля на партията в решение дали и как точно (в коалиция или не) да участва Движението в избори.

Още: "Новото начало" е факт: Политическа чистка в Община Кърджали заради Доган

Жалбите бяха от фракцията на ДПС около Ахмед Доган. Едната бе срещу решението на ЦИК да регистрира коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ на Делян Пеевски за участие в изборите, а другата - срещу отказа на ЦИК да разгледа постъпилите заявления от двамата представляващи партията за изключване на ДПС от състава на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало", съобщи Нова телевизия.

Мотивите на съда

Съдът е установил, че е налице удостоверение от Софийски градски съд от 27.08.2024 г., според което председатели на ДПС са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията както заедно, така и поотделно. Според магистратите Чл.10, ал.2 от Устава на ДПС предвижда, че когато са избрани двама председатели, те изпълняват правомощията си, определени заедно и поотделно и участват в състава и дейността на органите на ДПС, когато това е предвидено в Устава.

Още: Доган ще се върне в активната политика: Говори коалиционен партньор

Върховните магистрати приемат, че председателите на партия ДПС, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия, които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, който е страна в производството. По този начин съдът няма как да установи каква всъщност е волята на ДПС като участник в изборния процес – дали да оспори, или не решението на ЦИК за заличаване на регистрацията.

От съда уточняват, че двамата съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, всъщност искат от магистратите да заместят волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии. „Съдът не следва да разрешава възникнали между двамата представляващи ПП ДПС спорове, които разполагат с еднакви и равни права“, категорични са от ВАС.

Предисторията

На 11 септември ЦИК регистрира коалицията "ДПС-Ново начало" на Делян Пеевски за предсрочните парламентарните избори на 27 октомври и отказа да регистрира партия "Движение за права и свободи". Решенията подлежат на обжалване пред ВАС чрез ЦИК в тридневен срок от обявяването му.

ЦИК регистрира коалиция „Алианс за права и свободи“ за участие в предсрочния вота от 27 октомври тази година. Това стана час след решението на ВАС за регистрацията на фракцията около Пеевски. По този начин „Алианс за права и свободи“ дава възможност на привържениците на Ахмет Доган да използват листите на коалицията за участие във вота на 27  октомври.

ОЩЕ: Официално: ДПС - Доган се явяват като Алианс за права и свободи (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес