Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Кирил се обиди, че признаваме ролята и на други герои в освобождението ни

04 март 2018, 19:22 часа • 17814 прочитания

Много ме огорчи това, че в официалното политическо говорене за Руско-турската освободителна война наравно с Русия са поставени Полша, Литва и Финландия. Историята на освобождението на България е написана с кървави букви в тази на Русия и това не трябва да се забравя. Това заяви при тръгването си от VIP зоната на летище София руският патриарх Кирил.

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението си в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти са изиграли Полша, Литва и Финландия", бяха точните думи на руския патриарх. Той уточни, че е попитал защо се говори така "странно" и получил отговор: "Разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това е бил полк на руската армия, който беше във Финландия. Също е имало и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България". Мнението на Кирил е, че това трябва да изчезне от официалния прочит на България за случилото се.

Най-високопоставеният свещеник в Русия заяви и, че на Шипка не е видял полски, финландски и румънски знамена, но видял руски и видял ентусиазма, с който събралите се хора го посрещнали. "Нито полският, нито литовският сейм са взели решението за война с Османската империя. Надявам се, че медиите ни чуват добре и ще предадат разочарованието на патриарха от погрешната историческа интерпретация", уточни Кирил, цитиран от Mediapool. Той видя в "погрешната интерпретация" "неоправдана политическа коректност".

Патриархът похвали специално президента Румен Радев, който му се сторил "открит за диалог".

"Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини тя да бъде премълчавана днес или лъжливо интерпретирана. Всички разговори за дружбата се проверяват от реалността. Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение", подчерта духовният водач на Руската православна църква, предаде БГНЕС.

Съгласно официално разпространено съобщение от президентството за срещата между Кирил и Румен Радев, патриархът "оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. "Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура", е казал патриарх Кирил.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес