Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паси: Русофилството е колос на дървени крака

15 март 2018, 09:30 часа • 2872 прочитания

"Русофилството е колос на дървени крака, който няма реални основания." Това заяви бившият министър на външните работи Соломон Паси в коментар за отношенията ни с Русия и посещението на руския патриарх Кирил.

"През последните няколко години от Русия бяха ударени няколко мощни плесници на хората, които я смятат за свой приятел. Първо беше азбуката, вторият път - когато беше казано, че Червената армия е спасила българските евреи и третият път беше посещението на руския патриарх", допълни още Паси пред bTV.

Той припомни, че патриарх Кирил стои много високо в руската йерархия на сигурността: "Той има формално или неформално качества на 4-звезден генерал в руската система за сигурност."

Относно скандала с отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, Паси каза: "Дипломатите се гонят, откакто свят светува – това е демонстрация, а не реакция по същество. По същество би било, ако Тереза Мей се позове на чл. 5 от Североатлантическия договор и заяви: "Ние, британците, бяхме нападнати и искаме колективна отбрана срещу отровителството, което се шири."

Паси припомни, че една от версиите за смъртта на цар Борис III гласи, че той е бил отровен от Русия: "Това ми го каза Евгени Примаков и препоръча да търсим в архивите на Кремъл."

В коментар за уволнението на американския държавен секретар Рекс Тилъръсн, бившият външен министър каза: "На Тилърсън доста отдавна му се клатиха краката, тъй като той имаше своя собствена политика по отношение на Северна Корея."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес