Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партийните субсидии стимулират политическото безделие, казва Георги Кадиев

29 ноември 2013, 10:00 часа • 17312 прочитания

Българският закон за партийните субсидии има нужда от промяна, защото е изграден на грешна основа. Той те стимулира да търсиш 1% от гласовете на участвалите в изборите, а не да се стремиш към привличане на поне 4% и да влезеш в парламента. Това мнение изрази в сутрешния блок на bTV червеният депутат Георги Кадиев.

„След като спечелите 50 хил. гласа, после четири години получавате по 600 хил. лева годишно и не носите никаква политическа отговорност пред никого. Той не се интересува дали правиш политика сега. Явяваш се веднъж на 4 години и забравяш – получаваш по 48 лева за 4-те години за всеки, гласувал за теб”, коментира Кадиев.

Както е добре известно, колегите на Кадиев в БСП отхвърлиха предложението му партийната субсидия в България да бъде намалена – от 12 лева на глас до 6 лева на глас. Политикът допълни, че само ДПС са били категорично против по-ниските субсидии, в БСП били 50 на 50, а позицията на ГЕРБ останала неясна.

Кадиев смята, че има логика в идеята народните представители да връщат неизхарчената си субсидия за годината, като имат правото да прехвърлят за следващата 20%.

„ГЕРБ, например, има такъв депозит, БСП няма със сигурност, но ГЕРБ има. Не съм убеден, че това е законно. Това не са пари на ГЕРБ, а са от всички наши данъци. Те са дадени за политическа дейност. Бойко Борисов веднъж беше ходил на мач в Барселона и беше казал, че си е платил самолета с партийните пари. Това със сигурност не е политическа дейност, въпреки че по принцип има много начини да се заобиколи това искане”, обясни социалистът.

Кадиев каза още, че забраната за даренията от фирми на партии е довела до продължаването на тази практика, но в сивия сектор. „Дават се в кеш. Ако някой мисли, че не се дават под масата, се лъже. Цялото общество е прогнило от корупция – и сред лекарите, и при катаджиите, навсякъде”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес