Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партията на Софиянски избра нов председател

06 октомври 2013, 17:09 часа • 35120 прочитания

Деветият редовен Национален съвет на Съюза на свободните демократи (ССД) избра нов председател, съобщава БГНЕС. Досегашният дългогодишен лидер на ССД Стефан Софиянски си направи отвод за нов избор и участие в каквито и да било ръководни органи на партията, съобщиха от партията.

За нов председател на ССД бе избран Радослав Кацаров (на снимката в средата), а Управителният съвет на заседание днес реши той да има двама заместници: Светлан Златев от Варна и Тодор Галунов – от гражданска квота.

Радослав Кацаров е в партията от основаването й, завършил е МИО, бил е председател на групата столични общински съветници ССД. Управителният съвет на партията е сериозно обновен, а промените в Устава позволяват широко гражданско участие. Решенията на Националния съвет и политическият курс на партията днес бяха коментирани от новото ръководство по време на пресконференция в столичен хотел.

Кацаров коментира, че по време на дискусиите е бил обсъждан въпросът с дясното обединение. Според ССД то трябва да се извършва на основата на идеи и тези, а не около имена на субекти. Свободните демократи смятат, че обединението в дясно е задължително и те няма да отхвърлят нито една покана или предложение за срещи или разговори по темата. Зам.-председателят Тодор Галунов припомни, че преди години с десните идеи СДС привлече милиони, затова от ССД смятат, че трябва да се работи много, за да се направи отново дясната идея привлекателна за хората.

Сега има две големи партии в политическото пространство – БСП и ГЕРБ и те са си самодостатъчни, а ГЕРБ изобщо не дава индикации за дясна партия, каза Кацаров. Мнението на колегите му от цялата страна е, че националните медии преекспонират протестите в столицата, така се подвежда общественото мнение, а в страната настроенията са различни.

Стоте дни на управляващите свободните демократи оценяват като функция на определена парламентарна ситуация. Парламентът е в криза, кризата е ежедневна, а от това няма полза за страната. В своята класация за най-слабо управление на страната от правителствата през последните години, свободните демократи нареждат правителството на Борисов, каза още новият лидер на партията.

По време на пресконференцията Стефан Софиянски съобщи, че заедно с други колеги от партията са решили да направят неправителствена организация. Дейността й ще се фокусира върху анализи и оценки на изминатия през годините път, за да се отсее кое е доброто, кое – не, къде са грешките, за да бъдат отстранени. Поставят си за цел да разработят и нов проект за Конституция, за да има и гражданска позиция към нея. Ние с колегите, поемаме обратния път – от партия към гражданското общество, каза Софиянски.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес