Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партията на Исмаилов не е притеснена за извеждането на Бююк, разкол с останалите в РБ

19 август 2016, 16:15 часа • 1796 прочитания

Не се борим за вниманието на Анкара, а за това в България да има върховенство на закона и след като българските власти отказват политическото убежище на един човек (Абдуллах Бююк – бел.ред.), е съвсем нормално той да бъде екстрадиран. Това заяви Кемал Тинев, заместник-председател на партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство".

Формацията на Исмаилов се разграничи от общата позиция на Реформаторския блок (ЕБ) и така се очерта разнобой между партия "Свобода и достойнство" и ДСБ, предаде БНР.

Седмица след като българските власти предадоха на Турция бвинения за връзки с групировката ФЕТО бизнесмен Абдуллах Бююк, РБ излезе с декларация по случая. В нея се казва, че управляващото мнозинство е нарушило основни принципи, които са водещи за коалицията. Декларацията обаче не е подписана от партията на Исмаилов.

Сред аргументите "за" подкрепата за извеждането на Бююк от България Тинев открои факта, че за времето на пребиваването си у нас турският гражданин не е имал валидни документи за престой, не е пребивавал под това име и се е представял под две имена.

"Не мисля, че когато един човек е спокоен за това, което е правил в миналото си, има основание да се представя под чужди имена, да се крие и т.н", смята Тинев.

Запитан дали не го притеснява секретното извеждане на Бююк от страната, Кемал Тинев уточни, че повече го притеснява как той е влязъл в България и как е пребивавал тук. "Този човек в момента на влизане е имал забрана да напуска Турция, няма паспорт…"

Тинев обясни още, че притесненията на правозащитниците за съдбата на Бююк са неоснователни, той не отива на заколение, а Турция е правова държава с работещи закони.

Същевременно според ДСБ е опасно в този момент българската политика да се изразява в едностранни жестове към авторитарните режими в Анкара и Москва, а за пример лидерът на партията Радан Кънев посочи случая с Абдуллах Бююк. Той подчерта, че се касае за порочна политика, наред с отстъплението с националните позиции по проекта „Белене” и другите руски енергийни проекти на Балканите, а също и заявката за двустранно уреждане на мигранския въпрос с Турция.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес