Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партия МИР предлага всички заседания на Министерски съвет да се излъчват онлайн

16 декември 2021, 08:00 часа • 2610 прочитания

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) предлага всички заседания на Министерски съвет да се излъчват онлайн. Това каза лидерът на партията Симеон Славчев.

„Мотото на новоизбраното правителство е нулева толерантност към корупцията, а първата крачка към нейното постигане е пълна прозрачност. Именно за това партия МИР предлага Министерски съвет още на следващото си заседание да вземе решение, че всички негови заседания ще се излъчват онлайн. Хубаво е министрите да дадат пример за прозрачност, още повече че в момента заседанията на Народното събрание се излъчват онлайн, както и голяма част от заседанията на почти всички Общински съвети в България също се излъчват онлайн“, това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той призова новото правителство, както и всички коалиционни партньори в него да разпространят до всички медии и направят публично цялото подписано от тях коалиционно споразумение с всички приложения към него.

„До момента четворната коалиция не е публикувала цялото си коалиционно споразумение, с което да се запознаят всички български граждани. Хубаво е, когато говориш за прозрачност да даваш личен и навременен пример за това. Правителството беше избрано от Народното събрание без българските граждани да са видели и разбрали на практика какви са конкретните цели и приоритети на четворната коалиция на ПП, БСП, ИТН и ДБ. Към днешна дата никой българин не знае какви ще са конкретните цели и задачи във всяка секторна политика, а това е изключително важно, за да може да се осъществява граждански контрол върху управлението на страната“, заяви още Симеон Славчев.

Той подчерта, че е изненадан от факта, че за новото коалиционно правителство решаването на демографската криза в България не е приоритет.

„Във всички публични и изказвания до сега не чухме нито от Кирил Петков, нито от Корнелия Нинова, нито от останалите коалиционни партньори и една дума за това, че излизането на страната от демографската криза е приоритет за това правителство. За съжаление не чухме и нито една дума как българската икономика ще стане работеща и ефективна. Силно се надявам да са разписали всичко това в коалиционното си споразумение и за това за пореден път ги призовавам да го публикуват и разпространят до всички медии“, каза още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той се учуди също, че по време на преговорите за съставяне на правителство коалиционните партньори са се разбрали да се създаде Министерство на бедствията и авариите, а в гласуваната структура на Министерски съвет такова министерство липсва.

„Хубаво е управляващите да кажат в коя част на МОЛ-а се скри и изчезна Министерството на бедствията и авариите и защо то не е част от структурата на Министерски съвет. Партия МИР повече по една година предлага да се създаде Министерство на бедствията, авариите и управление при кризи. В условията на пандемията от Ковид-19, в условията на водни и екологични кризи, това министерство освен, че ще може ефективно и координирано да управлява всяка една криза, то ще има за задача и да предотвратява тези кризи. Няколко правителства поред доказват, че не могат да предотвратяват и управляват нито една криза в страната и това е защото няма ясен протокол и конкретно министерство, което да координира всички отговорни институции в държавата, които трябва да си взаимодействат при бедствия и кризи. Именно поради тази причина партия МИР предлага да се приеме незабавно и Закон за управление при кризи“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев. Според него Законът и създаването на специално министерство ще предотврати голяма част от бедствията и кризите в България или при тяхното възникване ще даде възможност те да се управляват ефективно и да се преодоляват бързо.

Той призова управляващите да преосмислят решението си и да внесат корекция в структурата на Министерски съвет, в която задължително да има Министерство за извънредните ситуации и управление при кризи, както и действащи към него структури на Междуведомствен и Експертен съвет, а също така да се възстановят и структурите на „Гражданска защита“.

„Към новосъздаденото Министерството на извънредните ситуации и управление при кризи да преминат на подчинение Противопожарна защита, Български Червен Кръст, както и Спешна медицинска помощ, но без структурите на отделните болници, които при различните бедствия, аварии, катастрофи и кризи да действат координирано и ефективно“, заяви Симеон Славчев. Той подчерта, че за партия МИР защитата, сигурността и здравето на българските граждани са приоритет, защото няма нищо по- ценно от човешкия живот и призова новото правителство това да стане и техен основен приоритет.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес