Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партия МИР: Кирил Петков за втори път пренебрегна решение на Конституционния съд и наруши закона

23 декември 2021, 12:43 часа • 14216 прочитания

Министър-председателят Кирил Петков показа пълно непознаване на сложната ситуация във външната политика и няма никакъв реален поглед върху дипломацията и със своите действия той за втори път нарушава закона и пренебрегва решение на Конституционния съд на Република България, а именно решение № 11 от 22.11.20011 г. по Дело №8 от 2011 г. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка с кадровите назначения и уволнения в Министерството на външните работи.

Според партия МИР Кирил Петков много бързо се е поддал на внушения и без да се запознае с конкретните факти и обстоятелства и без да попита експертите прибързано и емоционално е заповядал на министъра на външните работи Теодора Генчовка да уволни назначените само ден по-рано служители и съветници в министерството.

Според партия МИР в сериозната политика не можеш да се взимат решения без да си запознал с фактите, без да имаш съответната експертиза и без да си обърнал сериозно внимание на българските и международните правни инструменти и до какви последици може да доведе взетото решение.

В своята позиция партия МИР казват, че решението на министър Генчовска да назначи двама висши дипломати в кабинета, а именно посланик Петър Воденски, който е един от най-силните експерти на България по Балканите и бивш посланик в Турция и Молдова, както и посланик д-р Петьо Петев, който е утвърден експерт по НАТО, и който е работил в централата на организацията в Брюксел, е било много добро и е щяло да доведе до успех и различен и професионален подход на работа в министерството.

Според партия МИР не може всички да бъдат слагани под общ знаменател и не може да бъдат слагани етикети като „ченгета“, „агенти на ДС“, „доносници“, а всеки случай трябва да се анализира и разглежда поотделно и внимателно.

„С какво например посланик Воденски, който е дипломат и кадрови разузнавач към българското военно разузнаване и е работил под дипломатическо прикритие в Турция плаши „правоверните“? Може би ще съветва министъра да провежда протурска политика? Или д-р Петьо Петев, който е работил под прикритие в цивилното ни разузнаване, ще накара министъра да се обърнем срещу НАТО ли? Тези двама посланици са работили за разузнаването на България, а не в някое и за нечие чуждо разузнаване! Защитавайки български, а не нечии чужди интереси! Тези хора не са нито предатели, нито доносници и подобно отношение към тях, както и към всички други дипломати с доказана професионална експертиза, е обида за самите тези, които ги оплюват днес и слагат под общ знаменател всички“, се казва още в позицията на партия МИР.

Според партия МИР повече от тридесет години темата за ролята на ДС в МВнР не е изгубила своята актуалност, а преминавайки през различни правителства, тя ту е затихвала, ту отново се е появявала, но е достигнала своя апогея по време на управлението на ГЕРБ през 2010 г. Именно тогава, т.н. „комисия по досиетата” изведнъж е решила да публикува имената на около седемдесет висши дипломати които според архивите са работили през годините под някаква форма за разузнавателните органи на тоталитарна България. В позицията на партия МИР се казва още, че критерият на комисията за определяне на някого като „агент”, или „сътрудник”, често пъти е бил единствено прословутото „картонче” – регистрационна бланка с името на съответния дипломат, изготвена от оперативен работник от ДС. Още тогава е трябвало да се изяснят при какви обстоятелства и с каква цел са правени тези „картончета”, доколко те са меродавни и могат ли да бъдат достатъчно доказателство за това, че посочените дипломати наистина са работели за съответните разузнавателни управления.

От партията настояват да се прекрати кампанията и политическите поръчки, които очернят професионалните дипломати, които действително са работили за сигурността на България, а не са били доносници. По този начин, дори след приетото Решение № 11 от 22.11.2011 г. на Конституционния съд, ясно указващо, че никой няма право да налага професионални или други ограничения на тази категория висши дипломати, които не само несправедливо са обругани, но и професионално дискриминирани. От партия МИР са категорични, че фактите неоспоримо доказват, че голяма част от тези професионални дипломати са участвали в подготовката за влизането на България във всички демократични международни организации и в голяма степен на тяхната активност и професионализъм България дължи създаването на нейния нов и позитивен имидж и че не може с лека ръка и слагайки ги под общ знаменател да им се лепят етикети и да бъдат професионално дискриминирани.

Според партия МИР „Върховенство на закона” не е само фраза, която постоянно се употребява от политиците, а всички в това число и министър-председателя трябва да спазват Конституцията на Република България и нейните решения. От партия МИР обръщат сериозно внимание, че не може министър-председателят постоянно да нарушава и погазва Конституцията и именно за това те поставят под съмнение как и дали Кирил Петков може да управлява страната, като системно нарушава законите, оправдавайки се с незнание или неопитност.

Цялата позиция на партия МИР може да се прочете тук:

https://www.mirbg.bg/post/kakvo-stava-v-blgarskoto-vnshno-ministerstvo-kde-e-dlbokiyat-koren-na-strannite-naznacheniya-i-svetkavichni-uvolneniya-i-kde-e-vrhovenstvoto-na-zakona

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес