Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът ще разследва газовата сделка с "Боташ"

06 декември 2023, 12:58 часа • 1039 прочитания

Народното събрание прие предложението на БСП за създаване на временна комисия, която да разгледа сключеното през януари от служебното правителство споразумение за доставка на втечнен газ (LNG) между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", както и всички газови договори, подписани в последните две години.

Припомняме, че по-рано тази година премиерът Николай Денков обяви, че договорът с турската държавна фирма е неизгоден за България.  

По искане на ГЕРБ полето ѝ на действие беше разширено до последните две години вместо една, както предлагаха от левицата. Председател на комисията ще е Жечо Станков от ГЕРБ.

Споразумението с "Боташ" от 3 януари 2023 г. предвижда доставка на газ през инфраструктурата на турската фирма за 1 млрд. куб.м годишно за срок от 13 години. След подписването на документите стана известно, че "Булгаргаз" не получава достъп до турската преносна мрежа, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар.

В замяна българската държавна компания се ангажира да плати 3.8 млрд. лв. само за такси на "Боташ" за периода на споразумението, независимо дали внася газ, или не.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес