Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът ще разгледа годишните доклади на ВСС, съдилищата и прокуратурата

12 септември 2018, 07:14 часа • 2907 прочитания

На първото си пленарно заседание през тази седмица депутатите ще разгледат годишните доклади за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) за 2016 г. и 2017 г., предаде БГНЕС.

Докладите на ВСС съдържат преглед на политиките му, както и подробна информация за функциите, които кадровият орган на съдебната власт осъществява. Отчетните години са свързани с доста съществени структурни и функционални промени и реформи във ВСС, които произтичат от конституционните промени през 2015 г. и измененията в Закона за съдебната власт през месец април и месец август 2016 г.

На вниманието на депутатите са представени още годишните доклади за дейността на гражданските и административните съдилища, както и на прокуратурата и разследващите органи.

В рамките на пленарното заседание депутатите се очаква да обсъдят и промени в Закона за културното наследство. Те се отнасят до дейността по дигитализация на културното наследство, като една от основните за министъра на културата функции по опазване му. Предвидено е заседанията на специализираните експертни съвети да се излъчват в реално време чрез интернет страницата на Министерството на културата. Разширява се законово предметът на дейност на Центъра за подводна археология с издирване, изучаване, идентифициране, опазване и представяне на културни ценности, открити под вода, с познавателна, образователна и естетическа цел.

Промените предвиждат деца, учащи се и хора с увреждания, при посещения в музеи да заплащат намалени цени или да се освободят от заплащане на входен билет. Законопроектът предвижда същото да се отнася и за придружителите на хора с увреждания.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес