Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът определи при какви случаи отпадат измервателните устройства за водите

13 март 2019, 13:10 часа • 832 прочитания

Народното събрание регламентира случаите, в които отпада задължението за монтиране на измервателни устройства, определящи обема на отнетата при водовземане вода за аквакултурни и свързаните с тях дейности“. Това бе заложено в промените в Закона за водите, който депутатите приеха на второ четене.

Съгласно текстовете, не е задължително монтирането на измервателни устройства при водовземане от повърхностен воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности, когато е налице поне едно от следните условия: водите се връщат в същия речен басейн, с акт на контролиращия орган е установена техническа невъзможност за монтиране, поддръжка или контрол на измервателно устройство.

Текстовете предвиждат още, че водоползвателите – титуляри на разрешителни за водовземане за аквакултури и свързаните с тях дейности, не са задължени да измерват изземваните и използваните води, като ги отчитат въз основа на обема, посочен в издаденото разрешително.

Предложенията в Закона за водите удовлетворяват исканията на организациите в сектора. Мотивите на бранша по отношение измервателните устройства са свързани основно с липсата на техническа възможност за тяхното монтиране при повечето рибни стопанства.

Земеделското министерство се обяви в подкрепа на измененията, като смята, че тяхното приемане ще премахне една сериозна финансова и административна тежест върху малките рибопроизводители, които са около 80 процента от общо регистрираните.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес