Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парични награди вместо пенсия ще получават 8 творци, реши парламентът

10 февруари 2021, 10:21 часа • 3116 прочитания

Парламентът отпусна държавни парични награди на 8 творци. Някои от най-прочутите имена от родната сцена ще получават пожизнено 700 лева месечно. Наградите се присъждат за особени заслуги към българската държава и нацията, за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Според предложението на правителството, внесено на 3 февруари, 65 родни творци ще получават държавни месечни парични награди в следващите три години. Предложението е по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация.

С него се предлага решение на над 20-годишния проблем с пенсиите на творци, които не могат да докажат стажа си заради изчезнали документи от архива на Концертна дирекция. Срокът е три години, защото толкова е допустим в закона. Предвидената сума е малко над 1 милион лева.

Награди ще получат: Антон Николов Дончев – писател, редактор и сценарист; Атанас Стефанов Куртев – пианист, клавирен педагог и музиколог; Владимир Марков Гаджев – журналист, музикален критик, публицист и писател; Георги Тодоров Чапкънов – скулптор, съавтор на герба на Република България и автор на „Статуята на София“ в столицата; Ицхак Самуел Финци – актьор; Кольо Георгиев Колев – писател и драматург; Ласка Георгиева Минчева – режисьор; Цветана Георгиева Манева – актриса.

Творците са предложени от Министерския съвет и одобрени от депутатите. Предстои да бъде гласувано и решението за парични награди на останалите предложени културни дейци.

Критично мнение по темата изказа аниматорът Теодор Ушев. Вижте позицията му в този материал.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес