Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оттеглиха всички жалби срещу регистрацията на "Да, България" в съда

14 февруари 2017, 16:40 часа • 2067 прочитания

Трите жалби срещу "Да, България" за вписването й в регистъра на политическите партии са оттеглени още в края на миналата седмица.

Това потвърдиха пред Actualno.com от пресцентъра на Софийски градски съд (СГС). От съда допълниха, че към момента все още текат срокове за уведомяване на заинтересованите страни, като по време на тях всичко би могло да се случи. Все пак засега няма основание регистрацията на партията да стига до по-висока инстанция, каквато е Върховният касационен съд (ВКС).

От пресцентъра на "Да, България" също потвърдиха за оттеглянето на жалбите.

В последния възможен ден миналата седмица регистрацията на новата партия бе оспорена от трима – учредителя Добромир Добрев, Вера Асенова от изпълнителния съвет и гражданина Иван Иванов от бул.“Витоша“. Още същия ден Асенова заяви, че тя не е депозирала жалба и я оттегли, като сезира прокуратурата за фалшификацията. В петък жалбата си е оттеглил Добромир Добрев, а днес и гражданинът Иванов, уточнява порталът Де факто. Така вписването на „Да, България“ като политическа партия би трябвало да влезе в сила.

Припомняме, че по-рано бяха внесени още три жалби до Върховния административен съд (ВАС) срещу регистрацията на коалиция "Движение Да, България". Това стана ясно от справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Първата жалба е подписана от Яне Георгиев Янев, име, което съвпада с това на лидера на РЗС, но ако се съди по мотивите на жалбодателя, едва ли става въпрос за него. Въпросният Янев се възмущава на обединението на "Да, България" не само с ДЕОС, но и "Зелените", защото е събирал активно подписи с други представители на гей общността пред своя секс шоп, а сега гласът им щял да бъде подменен, защото "едно е гей, съвсем друго е горски и трябва да се прави разлика".

Другият жалбодател, подписан като Цветан Петков Петков, също критикува обявената коалиция с ДЕОС и "Зелените", но като нарушение на разпоредбите в Изборния кодекс, защото образуването на въпросната коалиция "създава превратно впечатление у гражданите относно политическите субекти в коалицията и носи риск да ги злепостави", отбелязва още Клуб Z.

В жалба, подадена от името на "Таймс медия" ООД, се твърди, че подписката за събиране на подкрепа за регистриране на коалицията е опорочена, защото в "съответните документи и протоколи" при събирането на подписката е съществувало името само на "един политически субект ПП "Зелените" и не се е споменавала втората партия ДЕОС.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес