Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отпускат близо 6,5 млн. лв. за видеонаблюдението при броенето на бюлетините

01 март 2023, 12:09 часа • 980 прочитания

Отпускат близо 6,5 млн. лв. за техническото осигуряване на видеонаблюдението след края на изборния ден. Това реши Министерския съвет на днешното си заседание. С това бюджетът, отделен за организация на предсрочните парламентарни избори става близо 93,5 млн. лв.

"Парите ще послужат не само за доставка на крайни устройства, но и за комуникационна свързаност, изграждане на информационна система за тяхното управление, водеоизлъчване и заснемане и последващо съхранение на видеозаписите", каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.

ОЩЕ: Служебният кабинет обяви колко ще струват изборите на 2 април

"Видеозаписите от броенето трябва да съхраняват офлайн, така че да са достъпни за всички, които искат, да ги прегледат. Ще бъде изграден нарочен сайт, различен от сайта на ЦИК и на "Информационно обслужване" или държавния частен хибриден орган, за да се гарантира сигурността на излъчваната информация", обясни Тодоров.

Как точно ще се заснема фактическото броене на бюлетините трябва да стане ясно след излизане на методическите указания от страна на ЦИК.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес