Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отпаднаха промените в ГПК, таксите на ЧСИ няма да се намалят

18 юни 2015, 14:30 часа • 20728 прочитания

Таксите за частните съдебни изпълнители (ЧСИ) няма да бъдат намалени. Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), предложени от БСП, които минаха на първо четене в парламента, отпаднаха на второ.

По предложение на народния представител от БСП Мая Манолова таксите, които събират частните съдебни изпълнители, не могат да превишават по сбора си размера на дълга. Измененията бяха приети на първо четене от депутатите. На второ обаче промяната беше отхвърлена и се запази старото положение.

По искане на Манолова трябваше да се промени и режимът на призоваване за длъжника. 

По време на дебатите по промените в ГПК Мая Манолова заяви, че десетки граждани са "осъмнали с продадени имоти". "Те не разбират, че частният съдебен изпълнител е предприел действия за разпродаване на тяхното имущество. Оценката на имот, който се продава е в пъти по-ниска от действителната. Научават за това в момента, в който новите собственици влязат в техните жилища и ги извадят буквално от леглата", заяви Манолова. По думите й, една от пробойните е това, че не се уведомявани хората, че срещу тях се водят съдебни производства.

"Предполагам, че днес в парламента ще дойдат и хора, които са пострадали от подобно управление. В условията на криза нещата се обърнаха и се оказа, че хората не могат да си плащат задълженията. Трябва да бъде намерен баланс в това съдебния процес да бъде бърз и гражданите да бъдат уведомявани, че срещу тях се водят производства", допълни депутатът, цитиран от "Фокус".

"Ще станем свидетели на една политическа олигофрения. Няма променена в текста нито една буква. С какви мотиви същата тази Правна комисия в един момент го отхвърля. С какви мотиви? Може да измиете срама си като подкрепите предложението. Призовавам колегите от ляво, Атака, АБВ, БДЦ, ГЕРБ, РБ да гласуват заедно с ПФ да отпаднат мракобесните текстове от чл. 417", заяви депутатът от ПФ Димитър Байрактаров.

Мая Манолова от БСП подкрепи Байрактаров, като посочи, че е прав в справедливия си гняв. "Затова сте прав и в търсенето на възможни мотиви в рязката промяна на поведението на ГЕРБ. Пропускате нашествието на частни съдебни изпълнители и на шефове на банки през последните 2 месеца в парламента, включително и в парламентарните стаи на ГЕРБ. Нямам друго обяснение, защото мотиви не бяха изтъкнати.

Данаил Кирилов от ГЕРБ подчерта, че няма как да не защити правната комисия на парламента срещу неверните твърдения и манипулация. "Още на първото гледане изложихме аргументи срещу предложената промяна. Подробно обяснихме аргументите си защо. Дори да се борите срещу банките, не следва да ги отъждествявате с държавата и общините", заяви Кирилов.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес