Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отнеха правата на заместниците на бившия шеф на СГС

10 март 2015, 21:17 часа • 13204 прочитания

Временният ръководител на Софийския градски съд (СГС) Владимир Йорданов е издал днес заповеди, с които отнема административните правомощия на заместник-председателите и ръководители на отделения от екипа на Владимира Янева/

Всички техни задължения, включително случайното разпределение на делата, се поемат от съдии от съответните отделения.

Според заповедите Наказателното отделение ще се ръководи от съдия Евелина Папазян (вместо Петя Крънчева), Търговското отделение – от Анжелина Христова (досега Иво Дачев), Първо гражданско отделение (вместо Богдана Желявска) се поема от съдия Евгени Георгиев, а Въззивно гражданско отделение – от Христина Мъгърдичян. От съда потвърдиха официално информацията пред онлайн изданието "Съдебни репортажи".

Бившият председател на СГС Владимира Янева подаде оставка, след като прокуратурата оповести, че я разследва заради незаконни разрешения на СРС-та по разработката „Червей“.

Заместниците й обаче отказаха да напуснат поста, въпреки неколкократните призиви на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и недоволството на десетки софийски съдии, които поискаха оставките на Янева и екипа й заради нарушенията на случайното разпределение на делата и нерешените с години проблеми в съда.

В края на миналата седмица стана ясно, че министърът на правосъдието Христо Иванов е внесъл във Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Владимира Янева, съдия от Софийския градски съд.


Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес