Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отложиха промените в съдебната власт след спор в парламента, комисия ще разследва полицейското насилие на протеста

05 май 2021, 09:48 часа • 3460 прочитания

Пореден спор се разрази в парламента, като повод станаха промените в съдебната власт. Законопроект за съдебната власт и за изменение на НПК като допълнителни точки са внесени от Демократична България, обяви председателят на НС Ива Митева, срещу което възрази Хамид Хамид от ДПС.

Една или две точки може да внесе народен представител или парламентарна група беше първата тема, по която започна спор в залата. Няма доклад от правната комисия, тя е разгледала законопроектите обаче, заяви Митова.

Нека бъдат гласувани поотделно, докладът е внесен в НС тази сутрин, обясни вносителят Христо Иванов. Законопроектите остават за следващо пленарно заседание, обяви председателят на НС. След няколко минути Митова реши да ги подложи на гласуване, но Хамид възрази, че не са минали 72 часа от внасянето на докладите и няма как да бъдат разгледани тази седмица.

Продължаваме нататък, отсече Митева. Но не ѝ се получи. Споровете продължиха. Депутатът от БСП Кристиан Вигенин подчерта, че законопроектът може да бъде гледан още тази седмица в пленарна зала. Щом до 9 часа няма постъпил доклад, ще бъде подложен на гласуване, когато правилникът позволява, настоя Йордан Цонев от ДПС.

Ще го подложа на гласуване в петък, ако срокът е позволява, сложи край на споровете Митева.

Депутатите приеха да се създаде комисия, която да разследва полицейското насилие и сълзотворен газ при протестите през лятото. Това е предложение на адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън". Против бяха ГЕРБ, а ДПС се въздържаха.

В началото на заседанието депутатите гласуваха камерите на БНТ и БНР да излъчват на живо заседанието, отново по предложение на Хаджигенов.

Още: Слави Трифонов отново го няма в парламента, ето какъв е дневният ред

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес