Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отговор за сръбската наглост: Вие всички сте българи, само че се сърбеете, вашата едикакво си

22 декември 2022, 07:56 часа • 6805 прочитания

Тезата на Белград как българите произлизат от сърбите е от 1844 година. Това заяви проф. д-р Ана Кочева, обяснявайки т.нар. великосръбски шовинизъм.

Изпитвам известно неудобство да говоря за това, добави и проф. Христо Матанов, който цитира още византийски източници. Сега си обяснявам защо съм виждал в книжарници в Белград книги, че сърбите са етруски. "Вие всички сте българи, само че се сърбеете, вашата едикакво си", припомни проф. Матанов знаменит цитат от "Бай Ганьо" на Алеко Константинов.

Много ги боли, че нямат излаз на море, съгласиха се Матанов и Кочева в гостуване на bTV. Но проф. Кочева предупреди, че този тип сръбска политика е много последователна.

Не бих казал, че трябва кой знае колко остро да се реагира, защото това е откровена глупост. Само че глупостта е заразна, подчерта проф. Матанов. Ние сме в ЕС, а те не са и това също ги боли, добави той. Трябва да видим какво ще стане в Украйна, за да стане ясно дали Сърбия има бъдеще в този си вид, каза още професорът. Той беше категоричен, че не вярва видни сръбски учени, с които се познава, да си помислят или кажат, че българите произлизат от сърбите.

Колежката му проф. Кочева пък предупреди, че политиците в Северна Македония продължават да гледат с едно око към Белград, а вероятно с другото – към Москва. Надявам се на тихата ни дипломация, добави тя.

Сръбският СЕМ: Българите са чистокръвни сърби, няма български език

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес