Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отцепниците: 80% от депутатите на ИТН могат да гласуват свободно, не да бъдат слуги на господарите си

21 юни 2022, 10:30 часа • 1975 прочитания

"80% от колегите ни в ИТН са честни и свободни хора, знаят в каква дълга битка сме тръгнали. Могат да гласуват свободно, а не да бъдат слуги на господарите на ИТН". Това заяви Светлин Стоянов - един от отцепилите се депутати от групата на "Има такъв народ".

Петима от шестимата независими народни представители (без Кирил Симеонов) говориха пред bTV преди вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков и заявиха, че ще подкрепят кабинета.

"Ще гласуваме по съвест, няма да приемем критиките, че сме политически номади. Хората са гласували за нас като личности. В районите ни има голямо одобрение към нас от страна на гражданите, това ни дава увереност, че сме взели правилно решение", заяви Деян Петков.

Иво Атанасов каза, че държавата не трябва да се хвърля в хаос и правителството трябва да бъде подкрепено. "ИТН не спази нито една от целите, посочени в Устава. Референдумът бе оставен на заден план, накрая пристанахме на ГЕРБ и ДПС", заяви той и допълни, че "път назад няма".

"Дали сме имали разговори с ръководителите на партията в парламентарната група? Не, не сме имали. Посланията си председателят на партията пращаше по своя пощенски гълъб Тошко Йорданов – "Дългия иска това и онова". Никога не съм се съобразявал с това, което е искал от мен Тошко Йорданов. Гласувал съм винаги по съвест", каза Атанасов.

Георги Георгиев обясни защо депутатите не са напуснали Народното събрание: "Защото групата обърна своите предизборни обещания на 180 градуса. Декларация на Тошко Йорданов в 45-ото НС гласеше, че всеки, който гласува с ГЕРБ, е предател. Трифонов щеше да изчегъртва ГЕРБ, но в един момент станаха коалиция с тях. Ние сме тези, които изпълняват предизборните обещания".

Попитан защо за шеф на БНБ партията им е гласувала заедно с ДПС, той отвърна, че "Любомир Каримански е експерт, подкрепихме нашата кандидатура".

"Имам подозрения, че точно при гласуването на вота на недоверие по един колега от ДПС, „Възраждане”, ИТН, двама-трима от ГЕРБ може случайно да се разболеят или да отидат да си купят кафе, така че да не мине вотът. За да може правителството да продължи, но с блокирана законодателна дейност, което ще доведе до още по-голям хаос. Трудно ще намери правителството мнозинство, за да оцелее кабинетът", добави той, но пред Нова ТВ.

"Нашето отцепничество доведе до това, че вече имаме личния номер на Слави Трифонов. Имах обаждане от Слави - каза, че опитва да се отцепи, но Тошко не му дава", заяви пред bTV Светлин Стоянов.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес