Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От БСП поставиха условие за да се върнат в парламента и критикуваха 'жонглирането" с Изборния кодекс

25 февруари 2019, 15:30 часа • 2226 прочитания

От БСП приветстваха наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Изборния кодекс, но посочиха, че още не са изпълнени поставените условия, за да се върнат в пленарна зала.

"Чухме призива на президента да се върнем в пленарната зала. Разбираме този призив, но БСП прие нелекото решение на своя Национален съвет и при ясни условия, а те към момента не са изпълнени." Това каза зам.-председателят на БСП Крум Зарков по време на пресконференция на партията.

"Условията ни са за отмяна на всички проблеми, залегнали във ветото. Разгърнатите в мотивите аргументи, както за машинното гласуване, така и за преференциите, за начина на взимане на решения от ЦИК, са аргументи, които яростно защитаваме в продължение на повече от 20 часа преди няколко дни в парламента. Тогава останаха нечути", посочи Крум Зарков.

"Благодарение на активността ни и на цялата обществена реакция, днес имаме възможност да поправим тази грешка. Тази възможност зависи най-много от тези, които се противопоставяха на разумните аргументи досега, а именно управляващата коалиция", заяви Зарков. .

"Само преди около час на пресконференция чухме, че ГЕРБ не са си взели поука за това какво се случи през последната седмица в парламента. Освен това готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото, да избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва. Ние няма да участваме в този цирк", обяви той.

"Имаме ясно решение на НС, което гласи, че ще се върнем в парламента при отмяна на скандалните изменения в изборния закон", посочи Крум Зарков. "Ветото дава възможност за такава отмяна. В ръцете на управляващото мнозинство е да я направят. Това са нашите непроменени условия към този момент", каза още той.

Той отрече твърденията на премиера Бойко Борисов, че президентът е свързан с БСП.

"Президентът Радев е недвусмислено свързан с държавността и Конституцията и го доказва всеки ден", каза Зарков.

Според Георги Свиленски пък ГЕРБ има желание за манипулиране на изборния процес. Той отговори на един от аргументите против въвеждането на машинно гласуване а именно, че в Европа няма такова.

"Да, но в Европа няма ГЕРБ. В Европа честните избори ги правят с бюлетини. В България не е така", каза Свиленски.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес