Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От "Атака" не обещават завой към Русия, ако Каракачанов и Нотев спечелят изборите

08 август 2016, 08:30 часа • 2123 прочитания

Лидерите вече обявиха, че се търси по-широка подкрепа на основата на разбирателството, намерило израз в издигането на обща кандидат-президентска двойка. Разбира се, че идеята за патриотично обединение в политиката на България стои в по-далечен план. Затова ми се струва, че участието на президентските избори на „Патриотичния фронт” и „Атака” е крачка в тази посока. Това заяви депутатът от „Атака” Явор Нотев, който е кандидат за вицепрезидент на България в кандидат-президентска двойка с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Нотев изрази надежда, че обявяването на кандидат-президентска двойка ще бъде „правилно разчетено” от избирателите. На припомняне, че Валери Симеонов и Волен Сидеров все пак не седнаха на една маса, Нотев отговори, че и Симеонов, и Сидеров, а и Красимир Каракачанов са участвали лично при реализирането на идеята за обща кандидат-президентска двойка. Пред БНТ Нотев добави и, че тримата лидери са положили много усилия, за да убедят и избирателите в правотата си.

Нотев беше крайно предпазлив дали ако с Каракачанов спечелят, ще търсят промяна на евроатлантическия подход на президентската институция и на българската политика досега. Цялостна ревизия не виждам смисъл да се налага, каза той, наблягайки че се ще се обръща внимание на нещата казус по казус. Нотев посочи и, че „във времето” кандидат-президентската двойка на националистите щяла да обяви програма в пет точки за външната ни политика. Уверявам ви, че това, което ще е водещо, е българският национален интерес, заяви той и призова да сме „динамични и гъвкави”, а не да се ориентираме за дълго време или към Вашингтон и Брюксел, или към Москва.

Попитан директно дали така „Атака” намира начин да си върне загубеното доверие на избирателите си заради избора си да подкрепи кабинета „Орешарски”, Нотев отвърна в стил „Атака” е понабрала негативи след поредния мандат на избирателната власт”. Той обясни, че така се е получило и след първата половина на управлението на Бойко Борисов през първия му мандат. Не ми се иска да влизам в спор по тема, която е двузначно изяснена и представена, каза Нотев относно участието на „Атака” в политическия живот по времето на „Орешарски”. Явор Нотев обясни, че „отговорно политическо решение” за съставяне на правителство, когато България е имала крайна нужда от такова (бел. ред. – съставянето на кабинета „Орешарски”), било представено от медиите по различен начин.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес