Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освобождават генерал Румен Радев от служба

09 август 2016, 21:10 часа • 6976 прочитания

Министерският съвет ще освободи генерал-майор Румен Радев по време на утрешното си заседание. Това стана ясно от дневния ред на кабинета за утре, 9 август.

Предложението до президента за освобождаване на генерала от военна служба и от поста му командир на Военновъздушните сили (ВВС) е 11 точка в програмата. Процедурата предвижда държавният глава да издаде указ за освобождаването на генерал, както повелява Конституцията.

Срок за издаване на президентския указ не е предвиден, но от "Дондуков" 2 нямат намерение да се бавят.

С тази процедура не се изчерпва освобождаването на Радев от поста му. По закон министърът на отбраната има двуседмичен срок от момента на подаване на рапорта за напускане, за да издаде заповед за освобождаването му.

Радев подаде рапорт за напускане поради достигане на пенсионна възраст на 1 август. В мотивите към рапорта като причини той посочи и политиката на министерството спрямо ВВС и предстоящата охрана на въздушното ни пространство от самолети на Полша. Името на генерала се завъртя като бъдеща кандидатура на БСП за президент.

По-рано днес, 9 август, стана ясно, че се отлага насроченото за неделя (14 август) заседание на Националния съвет на левицата, на което партията трябваше да издигне кандидата си за президент. Причината е, че двама от номинираните и смятани за основни претенденти – подалият оставка Радев и омбудсманът Мая Манолова, към момента не отговарят на изискванията на закона.

"Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им", се казва в съобщение на социалистите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес