Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Организация за втори протест срещу номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор

12 октомври 2024, 21:01 часа • 1024 прочитания

Инициатива "Правосъдие за всеки" обяви протест срещу номинирането на Борислав Сарафов за нов главен прокурор. Каним ви във вторник, 15 октомври от 18:00 ч. в "Триъгълника на властта" в София, написаха от инициативата във Facebook.

Сарафов е изпълняващ длъжността главен прокурор, след като преди това дълги години беше ръководител на Следствието.

Аргументите

"Сарафов е бил мълчалив наблюдател на погазването на закона от Иван Гешев, вместо да изпълнява конституционно вменените му задължения на прокурор" - това се посочва в позицията на адвокатската колегия в Пловдив, втората по големина в страната. Адвокатите призовават ВСС да прекрати процедурата за избор на главен прокурор, защото е фиктивна, а единственият кандидат е "с твърде дискусионни морални и етични качества и обществен авторитет". Именно основата на тази позиция е използвана от "Правосъдие за всеки" като основание за протест.

Още: "Трудно е измежду отвратителните да се защитава принципна позиция": Анализ за "фикусите в саксии" на тема Прокуратура

В позицията на адвокатската колегия в Пловдив е посочено и как Сарафов искаше отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, като погледът относно това искане е слдният: "(...) той (т.е. Сарафов) пише: "Познавам г-н Гешев и именно затова обявявам, че се страхувам за живота си". "Тези изявления означават, от една страна, че г-н Сарафов е бил мълчалив наблюдател на погазването на закона от Иван Гешев, вместо да изпълнява конституционно вменените му задължения на прокурор, а от друга страна, ако така изложените от него твърдения са останали недоказани – че същият не изпитва скрупули неаргументирано да обвинява все още заемалия поста главен прокурор. До момента също така не са разсеяни съмненията за близостта на Борислав Сарафов с кръга "Осемте джуджета": Борислав Сарафов: Страхувам се за живота си, познавайки Гешев - искам охрана

Съмненията относно "Осемте джуджета" се подхранват от снимка на Сарафов с Петьо Еврото. А цялата процедура повтаря случилото се с избора на Гешев - единствен кандидат, без неоспорима обществена подкрепа. Адвокатите припомнят и че прокуратурата не успя да намери данни за престъпление по отношение на нито един от хората, включени в списъка "Магнитски" - т.е. корупция от заемащи държавни и обществени постове на най-високо ниво:

Още: Протест срещу номинацията на Сарафов за главен прокурор

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес