Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орешарски поиска да е ясно какво точно се иска от едно правителство

24 юни 2014, 16:14 часа • 19333 прочитания

Може би всички трябва да се фокусираме по-добре върху това какво точно искаме от едно правителство. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на среща с представители на граждански и неправителствени организации.

"Цената на оставането на едно правителство е субективистична. По същия начин стои и цената за преждевременното оставане", подчерта Орешарски. "Консолидацията на българското общество бе на ниско равнище през изминалата година и сега не е на по-добро", заяви премиерът и увери, че не е делял хората на такива, които подкрепят правителството и такива, които не го подкрепят.

"Бих бил много по-доволен, ако чувах критики за програмата на правителството и може би трябва да се фокусираме много по-добре върху това какво точно искаме от едно правителство", каза Орешарски. Според него състоянието на държавата не може да се характеризира еднозначно. "Има сектори в по-лошо състояние, но и в по-добро, а въпреки апокалиптичните прогнози, ние сме сред 5 страни в ЕС по отношение на добрите финансови показатели", подчерта министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

Икономика и социална политика

Здравната каса и здравната политика са в лошо състояние, призна Орешарски. Според него това е следствие от дефицита като цяло, който правителството заварило през миналата година и който оказва влияние и върху текущия дефицит. "За съжаление, това влияе вероятно по-мудната работа на администрацията в цялост, на правителството - без законови изменения не могат да се въведат дисциплиниращи мерки. Не бяхме достатъчно настоятелни тук и виждам, че нещата не са добри”, заяви премиерът.

По отношение на проекта „Южен поток” Орешарски каза: „Не знам защо не се разбираме. Аз като министър-председател нищо не съм подписвал. Това, че в момента има уведомително официално писмо от Европейската комисия е въпрос, по който внимателно ще отговорим. Споразумението датира от 2008 г. и сегашното правителство няма как да промени каквото и да е в него. По-скоро се касае за несъответствие с Третия енергиен пакет, който е приет значително по-късно”.

На въпрос за равнището на пенсиите, Орешарски обясни: „Тази година възстановихме швейцарското правило – ежегодно индексиране на пенсиите с 50 на сто от ръста на инфлацията и на осигурителния доход. Коефициентът е 5,7. На много хора това се видя много малко, но те забравиха, че последните 4 години индексацията беше нула. Този коефициент задава посоката на развитие в бъдещето. Това са модерните начини на индексиране”.

По отношение на финансовата политика Пламен Орешарски добави, че заемът от милиард и половина евро ще бъде изразходван за рефинансиране на дълг в началото на 2015 година, който е емитиран през 2002 година и изтича в падеж през 2015 година. По неговите думи, е добре към тази дата парите да бъдат в наличност. „Другата част ще покрие планирания бюджетен дефицит. Има предварителни очаквания той да е 4% или малко под 4%”, допълни министър-председателят.

Във връзка със споразумението за партньорство с Европейската комисия, премиерът Пламен Орешарски уточни, че утре на заседание на Министерски съвет ще бъде приет последен вариант, който ще бъде изпратен в Брюксел, за да се проведат последни разговори и да се финализира. „Към настоящия момент само една страна има такова споразумение – това е Дания, която не е кохезионна страна”, подчерта той.

Наводненията

Ще търсим допълнително пренасочване на средства от бюджета поне за най-спешните ремонти, които трябва да се направят, каза Орешарски.

"Добрич беше доста пострадал град. Лично бях там и говорих с кметицата. Сигурно и там, като на други места, превантивните инвестиции, направени наскоро, не бяха довършени съвсем. В повечето случаи има липсва на средства или са недостатъчно средствата, за да се направи докрай, както трябва”, заяви премиерът.

„Впечатлен съм от добрата организация на кметството. Първите етажи на много къщи и блокове са в лошо състояние. Страхувам се, че средствата няма да стигнат. Затова ще търсим допълнително пренасочване на средства от бюджета поне за най-спешните ремонти, които трябва да се направят”, добави Пламен Орешарски. „За семействата на загиналите ще отпуснем еднократни помощи в размери, съобразени с практиките досега”, каза премиерът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес