Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орешарски подава оставка в края на месеца, уверява, че банките са стабилни

02 юли 2014, 14:03 часа • 18725 прочитания

Ще подам оставката си в края на месеца, но все още не съм избрал конкретен момент. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Народното събрание, предаде БГНЕС. 

Пет дни след като страната бе обхваната от "банкова" паника, министър-председателят обяви, че няма изтичане на ликвидност от нито една банка, системата като цяло е стабилна. "Буферът от 1,2 млрд. лева е неизразходван, а доверието в банките възстановено. Дори своеобразният натиск показа, че банките издържаха със собствени ресурси", увери премиерът.

"Надявам се следващото правителство, което и да е то, да осъществи поне приемствеността, която ние дадохме", продължи той.

По отношение на КТБ случаят е доста различен, очаквам докладите на одиторите. Предварителните данни показват доста по-различна структура на банка, отколкото на останалите, допълни Орешарски. Запитан за евентуалната банкова ваканция, която е била обсъждана, Орешарски каза, че са били разглеждани много различни варианти, за да бъде избран най-добрият и работещ, който доведе до укрепване на банковата система.

Една институция преди да бъде дестабилизирана, трябва да бъде стабилна, каза премиер в отговор на въпрос за т.нар. БОРКОР.

По отношение на българската номинация за еврокомисар Орешарски каза, че той ще бъде номиниран след 16 юли. "Трябва да проведа консултации с някои от ръководителите на ЕК", обясни премиерът.

"Заявявахме и заявяваме, че ще подкрепяме БНБ в работата й за утвърждаването на банковата стабилност", каза още Орешарски.

Силно подкрепям г-н Цонев, макар да твърдя, че може да бъде по-точно направена формулировката. По отношение на банковата сфера не може да си позволим шеги и закачи, каза Орешарски в коментар на предложенията за промени в НК и криминализиране разпространяването на слухове за банки. Припомняме, че председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев подкрепи искането за до 5 години затвор за разпространение на неверни "банкови" слухове.

По думите на премиера няма причини за актуализация нито на целия бюджет, нито на отделни части от него. „Това че понастоящем към Здравната каса има преразходи е частично от прехвърлените дефицити от края на миналата година, отчасти и натрупани и в първите месеци. Има достатъчно възможности Здравната каса да затегне финансовия контрол върху разходването, така че да финишира с минимален дефицит, както го е правела и предходни години”, заяви премиерът.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес