Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Определиха новия председател на Държавния резерв

12 ноември 2014, 13:36 часа • 34234 прочитания

Правителството определи на своето редовно заседание Станимир Пеев за председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Със същото решение министрите освободиха Емил Колев като председател на агенцията.

Станимир Пеев е ръководил агенцията в периода от август 2009 г. до май 2013 г. Преди това е бил кмет на Район "Панчарево" в Столична община. Магистър е по право от СУ "Св. Климент Охридски".

Пеев е голям почитател на изтока и фън шуй, което според него не е изкуство за обзавеждане на дома, както се твърди, а хилядолетна точна наука за Вселената и мястото ни в нея. "Ревностен християнин съм, но от години се занимавам с източна философия", разказва за себе си Станимир.

Родът му е от Странджа, а предците му са православни свещеници от Одрин. От младеж се занимава с таекуондо и има четвърти дан. Години наред е бил шеф на ITF федерацията по източното бойно изкуство. Това става ясно от портрет на новия-стар председател на шефа на Държавния резерв от 2009 г.

Станимир е роден в София и се смята за кореняк в Панчарево. Завършил е тогавашната 35-а руска гимназия, а после и право в Софийския университет. След това създава фирма за охрана и сигурност.

Юристът определя себе си като щастливо женен. Има две дъщери.

Подозрения

Според сайта senzacia.net през годините Пеев е "гледал благосклонно" на фирма "Мултифорс А. С." ЕООД при даване на обществени поръчки. Справка в Търговския регистър показа, че управител на фирмата е Магдалена Емилова Пеева - съпругата на Пеев. Компанията взема договори за над 210 хил. лв. за охрана на обекти на Министерството на отбраната в различни части на страната до 2013 г и ги печели през 2010 година. Пак по същото време "Мултифорс" сключва още няколко контракта за същата услуга, които са за повече над 700 хил. лв. През август 2012 година "Мултифорс" сключва договор за охрана и на УНСС на стойност 3 млн. лева.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес