Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в БСП скочи да спасява партията от трети мандат на Нинова

21 март 2024, 14:23 часа • 2552 прочитания

49 настоящи и бивши членове на Националния съвет на БСП се обявиха за смяна на лидера на партията Корнелия Нинова и "единение на лявото политическо пространство в България". Това става ясно от тяхна позицията, изпратена до медиит, озаглавена "Да спасим БСП и социалистическата идея!".

Сред подписалите се са лидерът на столичната организация на БСП Иван Таков и предшественикът му Калоян Паргов. Сред имената на недоволните се забелязват и бивши министри и депутати като Асен Гагаузов, Емилия Масларова, Дора Янкова, Милко Недялков и Петър Мутафчиев.

ОЩЕ: Иван Таков алармира: Нинова се готви за трети, противоуставен мандат начело на БСП

Според опозиционерите в партията и в обществото нараства тревогата от състоянието на БСП към момента. Те допълват, че в резултат през последните години постоянно намалява електоралната подкрепа и партията отстъпва от заеманите в миналото позиции.

"От друга страна, пропагандно сме заливани със самодоволните изявления на Корнелия Нинова и близкото й обкръжение за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и силна опозиция", се посочва още в позицията.  

Вътрешната опозиция в БСП отсича определя политиката на Нинова като "разрушителна", "която цели да омаломощи БСП".

"Не можем да продължаваме по този път, свел до 9% електоралната подкрепа за БСП и превърнал я в опозиция, от която не зависи нищо. Нужно е единение на левите политически сили в България", категорични са от опозицията. Подчертават и че не могат повече да мълчат и да бъдат "параван, зад който ръководството да налага силово недемократичен стил и методи на работа, да провежда авторитарен диктат върху дейността на местните партийни организации, да принизява Националния съвет и да го използва за личните цели на Нинова".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес