Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Коалиция ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с първия мандат

16 май 2023, 20:52 часа • 11330 прочитания

Днес имахме много задълбочено разискване на Коалиционен съвет, на Национален съвет и сега на Парламентарна група. Отговорът е, че няма да подкрепим първия мандат. Това съобщи Кирил Петков, който е съпредседател на "Продължаваме промяната".

"Започваме за работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходим на шести избори", заяви Петков.

Същото становище изрази и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "Няма да подкрепим първия мандат", категоричен бе той.

"Започваме консултации с всички политически сили в парламента по тяхната готовност да подкрепят конкретни конституционни промени", обяви Христо Иванов. "Ситуацията, която се създаде в последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа и институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в конституцията по отношение на ВСС и прокуратурата", обясни той. "Видно е, че всичко останало дава къси съединения, така че ще започнем този разговор, за да видим има ли политическа база, на която може да се формира конституционно мнозинство, на база на което да бъде реализиран вторият мандат", обясни още Иванов. Той уточни, че ще разговарят с всички политически сили, включително и с "Възраждане"

Радев връчи първия мандат на Мария Габриел, тя обеща да търси подкрепа от всички (ВИДЕО)

Депутатите на ПП и ДБ се събраха днес, за да решат окончателно каква ще бъде позицията на коалицията им за първия мандат на ГЕРБ. По-рано днес заседаваха различните формати на отделните партии, както и съветът на лидерите. Националният съвет на ПП се събра в столичен хотел, а ДСБ заседава в централата си, където сега се събраха и останалите депутати. Отделно дойдоха Христо Иванов и депутатите на "Да, България", както и Владислав Панев от Зелено движение. 

Припомняме, че коалицията ПП-ДБ беше обявила, че няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. След среща с кандидата за министър-председател Мария Габриел обаче, Кирил Петков заяви, че от коалицията все пак ще съберат партийните структури за един последен разговор, на който да стане ясно дали има вероятност тази позиция да бъде променена.

След окончателния отказ на ПП-ДБ да подкрепи кандидата на ГЕРБ, на практика става ясно, че правителство с премиер Мария Габриел няма как да бъде съставено. Припомняме, че вчера от БСП обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ. Такава е позицията и на "Възраждане", с които представителите на ГЕРБ дори не се срещнаха в хода на разговорите по търсенето на подкрепа за кабинет. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес