Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: ГЕРБ отстъпи на ПП-ДБ за избора и освобождаването на главния прокурор

26 май 2023, 16:50 часа • 12109 прочитания

Народното събрание прие на второ четене (окончателно) ново мнозинство за назначаване и освобождаване на главния прокурор, като не промени мнозинството за председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

В сега действащото законодателство решенията на Пленума на Висшия съдебен съвет за бюджета на съдебната власт и за освобождаването и назначаването на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС се приемат с мнозинство, не по-малко от 17 гласа. Промяната сега е следната – по отношение на главния прокурор гласовете стават 13, като общо ВСС има 25 членове (включително главния прокурор и председателите на ВКС и ВСС). На правна комисия не беше прието така, което предизвика спорове и закани на ПП-ДБ да се откажат от правителство с ГЕРБ - защото се вървеше към мнозинство от само 13 гласа и за председателите на ВКС и ВАС, което от ПП-ДБ категорично не приемат.

Последва спор между депутатите от ПП-ДБ и "Възраждане" защо промяната е само за главния прокурор. Никола Минчев и Атанас Славов напомниха, че прокурор, бил той и главен, не е равносилен на съдия, бил той и председател на върховен съд. Петър Петров от "Възраждане" обаче настоя, че тримата са "административни ръководители". Славов обаче опонира, че не е така и Венецианската комисия го е показала.

"В правовата държава една от основните ценности е наличието на независим съд. Изключително важно е да гарантираме съдийската независимост и една от основните гаранции за това е съдийското самоуправление ,т.е- да гарантираме максимално голямо участие при вземането на кадровите решения, които касаят функционирането и устройството на съда. Разбираме, че това е конституционен въпрос, но все пак трябва да гарантираме, че това, което е достигнато към настоящия момент като законодателен стандарт", смята Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Тя предупреди, че трябва да се избегне ситуация, при която някой сам да трябва да иска отстраняването си – тоест главния прокурор.

С мнозинство от 17 гласа ще се избират и изборните членове във ВСС, т.е. тези в двете колегии, които се избират съответно от съдиите и прокурорите.

Също така депутатите приеха в срок до три месеца от влизането на закона Народното събрание и органите на съдебната власт да започнат процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет. Първоначалното предложение беше срокът да е 14-дневен, но срокът се увеличи по предложение на ГЕРБ. 

ОЩЕ: Парламентът прие окончателно механизъм за разследване на главния прокурор

Промените извън главния прокурор в НПК

Извън измененията, касаещи статута на главния прокурор, имаше и други поправки, някои от които доста важни. Беше прието ако обвиняем в криминално деяние е непълнолетен, делото да се гледа с предимство спрямо останалите дела. Освен това – пострадал от престъпление не може да бъде придружаван от лице, посочено от него, ако това противоречи на интересите на пострадалия или може да затрудни наказателното производство. И още - когато е подадено съобщение за извършено престъпление спрямо лице, което не може да защити своите права и законни интереси поради безпомощно състояние или зависимост от извършителя, прокурорът му назначава особен представител – адвокат, преди да образува досъдебно производство или да постанови отказ за образуване на досъдебно производство. Не беше обаче прието да има повторен разпит на пострадал като свидетел, ако има нови факти, които не са били изяснени при първоначалния разпит.

Най-важната промяна обаче касаеше възможността да се обжалва пред съда отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство. С други думи, да има съдебен контрол. Какво се случи, прочетете: Съдът ще може да контролира работата на прокуратурата в някои случаи

Дебатите по промените в НПК бяха доминирани от това дали става въпрос за изменения на база принципи или на база политически договорки.

Ние сега ще гласуваме този закон с цел Конституционният съд да го отмени, възмути се лидерът на БСП Корнелия Нинова, която обърна внимание, че законът влиза за гласуване в зала на второ четене по-малко от 24 часа, след като мина в правна комисия. Съответно, Нинова извади парламентарната група на БСП от заседанието: БСП напусна зала, Нинова счита изнесените записи за международен скандал

Гледането на второ четене на промените в НПК почна очаквано със скандал – дали да се излъчва пряко по държавна национална медия. Стигна се до гротески като предложение на "Възраждане" заседанието да се излъчва по Военния канал.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес