Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ограничение на достъпа до лични данни в регистъра БУЛСТАТ приеха депутатите

16 февруари 2022, 11:18 часа • 1929 прочитания

Депутатите приеха единодушно окончателни промени, като гласуването бе в един ден, в Закона за регистъра БУЛСТАТ, с които се ограничава достъпа до лични данни. Инициативата е на управляващата коалиция, а благодарение на ГЕРБ дебатът в зала бе основно фокусиран върху това дали промените се правят заради подозиран от партията на Бойко Борисов теч на лични данни в началото на годината.

Още през януари представители на правителството твърдят, че теч на лични данни не е имало. Сега министърът на правосъдието Надежда Йорданова и депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че не става дума за теч на лични данни, а че заради законодателни пропуски на бившите управляващи лична информация на самоосигуряващи се и на хора със свободни професии е била лесно достъпна.

Йорданова каза, че личните данни са били лесно достъпни още от 2005 г., което не е допустимо според вече действащия европейски регламент за лични данни. "ГЕРБ сте пропуснали да промените закона навреме", каза Стоил Стоилов от "Продължаваме промяната".

ГЕРБ заподозря, че с промяната в закона се прикрива теч на лични данни, за което партията на Бойко Борисов не получавала отговор от министъра на правосъдието вече два месеца.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев отговори, че до отговор не се е стигнало по според него обективни причини: първо Надежда Йорданова отсъствала от парламентарния контрол по служебни причини, в последствие времето за отговори не стигало до нея, а редът, по който министрите отговарят на въпросите на депутатите, е на принципа на ротация.

Припомняме, че в началото на януари адвокати сигнализираха, че се е появил бъг в регистъра БУЛСТАТ, след като от 2022 г. системата е заменила използването на единен граждански номер при дотогавашната регистрация на хората със свободни професии с нов деветцифрен код.

Според адвокат Гергана Върбанова, която е проверила новия ЕИК номер, като провериш "Детайли по справката", виждаш ЕГН, рождена дата, но дори постоянен адрес, настоящ адрес, адрес по месторабота или по упражняване на дейност. Някои колеги казаха, че са публикувани дори мейлите им, добави тя. Никой не е давал информирано съгласие за каквото и да било, категорична е Върбанова. По думите ѝ, всеки може да отвори и да види къде живеете - как това е релевантно за адвокати или вещи лица, които решават важни съдебни дела.

Според замисъла новите 9-значни ЕИК "ще осигурят защита на личните данни на физическите лица, регистрирани като самоосигуряващи се в регистър БУЛСТАТ, чийто код в момента е 10-цифрен и съвпада с тяхното ЕГН". Промяната е в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR)". Но според Върбанова случилото се е нарушение, макар и не нормативно.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес