Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално сме роби според Върховния административен съд, но има как да отвърнем

06 юли 2016, 15:30 часа • 7717 прочитания

Когато правителството увреди своите граждани, Георги Колев (бел. ред. - председателят на Върховният административен съд) и ВАС отказват на гражданите обезщетение. Игрите на правосъдие приключиха. Ще се прибираме обратно там, където ни е мястото – в социалистическата република. Тази поредна простотия ще се промени след няколко години, но през цялото това време ще си седим в нещо, което не е правова държава и всъщност не сме свободни. Така адвокат Николай Хаджигенов коментира пред Actualno.com скандалното тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), с което не се позволява на граждани и на юридически лица да съдят за вреди институциите, които са приели и изпълнили незаконен подзаконов нормативен акт.

Нарушени са основни права на гражданите, категоричен беше адвокат Хаджигенов. Това, което постанови ВАС, е т.нар. милиционерско правосъдие. Там да се търси идея за законност, за право, е като да се търси живот във вакуум – може, но няма смисъл, подчерта юристът. Това правосъдие няма нищо общо с правото и закона. Това е вид робство – когато един гражданин не е свободен да се изправи срещу правителството, което му отнема отделни негови права, това е робство. Народите в момента не са в железни окови и пранги, както са били преди 300 години. Прангите, оковите и веригите сега са законите. Народното събрание кове закон след закон и нормативни актове, които, единственото нещо, което правят, е да лишават гражданите от права. Крайно време е гражданите да изритат Народното събрание и общо политиците и да направим нещата по нов начин. Когато гражданите оставим правителствата и политиците да правят каквото си искат, единственото, което политиците правят, е да ни изиграят, емоционално заяви Хаджигенов.

До ден-днешен не съм виждал 32-ма съдии с особено мнение, подчерта адвокатът. Припомняме, че от общо 85 съдии, взели решението, 32-ма на практика са против него. Всички съдии, които се опитват да прилагат правилно закона, са с особено мнение, наблегна юристът. Върховенството на закона у нас се дължи само и единствено на усилията на отделни съдии, каза по този повод Хаджигенов.

Сега става особено видно и ясно защо сложиха Георги Колев начело на ВАС. Това е най-важният съд – той контролира дали актовете на правителството и изпълнителната власт са законосъобразни, обясни адвокат Хаджигенов. Изненадан съм от това решение. Има дългогодишна практика в сферата досега и тя по принцип не е противоречива. Покрай това дело разбрах, че вече е създадена противоречива практика, коментира юристът.

Окови завинаги или не?

Тълкувателните решения на ВАС не могат да се обжалват, стана ясно от думите на Хаджигенов. Идеята на тълкувателните решения е да се каже как точно различните съдилища да прилагат даден закон. Противодействие обаче в конкретния случай има – в момента, в който физическо и/или юридическо лице заведе дело заради нанесени щети от противозаконен подзаконов нормативен акт и съдът не уважи жалбата, тогава вече делото може директно да отиде в Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП). Преди това делото ще мине през нашите инстанции, пред ВАС, но сигурно ще се вземе решение при затворени врати, прогнозира адвокат Хаджигенов. По принцип рядко гадая какво ще отсъди ЕСЧП, но конкретно в този случай отсега мога да ви кажа – със сигурност ще ни шамароса със страшна сила, многозначителен беше пред Actualno.com адвокатът. Той уточни, че така тълкувателното решение ще падне, защото еврозаконодателството е над нашето, тъй като сме членове на ЕС и това ще е пореден директен удар пправосъдната ни система.

Юристът даде и пример как ЕСЧП буквално е шамаросал правосъдната ни система и в частност прокуратурата за подобно нещо – европейският съд е отсъдил, че не може да има отвод на съдии по искане на прокуратурата, защото съдията е отправил преюидициално питане до европейска съдебна институция по дадено дело. Решението на европейските съдии е, че това е малоумие, красноречив беше адвокат Хаджигенов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес