Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Одобрена е българската позиция за три предстоящи заседания на Съвета на ЕС

22 май 2019, 11:40 часа • 1183 прочитания

Правителството одобри българската позиция за участие в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС, което ще се проведе на 22 и 23 май в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Очаква се да бъдат приети две препоръки - за всеобхватен подход към преподаването и изучаването на езици и за висококачествени системи за образование и грижи в ранна детска възраст.

Ще се приемат и заключения за пътища за подобряване на уменията като нови възможности за възрастните. По точката за дебат ще бъде обсъдена темата „Изграждане на бъдещето на Европа: приносът на образованието и обучението за засилване на социалното сближаване“.

Съветът ще приеме също заключения за младите хора и бъдещето на труда и резолюция за насоки за управлението на диалога по въпросите на младежта в ЕС.

Предвидена за разглеждане е и темата „От борбата с дезинформацията до засилването на доверието на гражданите на ЕС в медиите“. Съветът, заседаващ във формат министри на спорта, ще дебатира по темата „Комерсиализация на елитния спорт и устойчивост на европейския спортен модел”.

Съвет външни работи (Търговия) на Европейския съюз ще заседава на 27 май в гр. Брюксел. Ще бъдат обсъдени теми свързани с търговските отношения между ЕС и САЩ, подготовка за подписването на Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам и на Споразумение за защита на инвестициите, както и реформа на Световната търговска организация (СТО).

На 27 и 28 май в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, научни изследвания и космическо пространство).

Ще бъдат приети три проекта относно: Ново ниво на амбиция за конкурентен единен пазар; Стратегия на ЕС за индустриалната политика; Конкурентоспособността на туристическия сектор като двигател за устойчив растеж, работни места и социално сближаване в ЕС през следващото десетилетие.

В частта „Научни изследвания“ ще се проведе дебат за научните изследвания и иновациите като движеща сила за по-конкурентоспособен Европейски съюз.

Правителството одобри също резултатите от българското участие в две неформални заседания на Съвета на ЕС.

Във формат „Здравеопазване“ Съветът на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси проведе неформално заседание на 14 и 15 април в Букурещ.

Делегациите обсъдиха предизвикателствата, пред които са изправени държавите-членки по отношение ускорения достъп до иновативни лекарствени продукти и осигуряването на лечение за редки заболявания. Направен беше и преглед на ползите от Директива 2011/24/ЕС при мобилността на пациентите.

Съветът на ЕС по образование, младеж, култура и спорт проведе неформално заседание в част „Култура“ на 16 април в гр. Букурещ. Основна тема на дискусията беше финансирането и иновациите в културните и творчески сектори.

„Да се учим от миналото, да изграждаме бъдещето: Европейското културно наследство в светлината на прожекторите“ бе втората тема в дневния ред на заседанието, предложена от Румънското председателство. Министрите приеха и Декларация от Букурещ относно ролята на културата в изграждането на бъдещето на Европа.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес