Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очаква се следващата седмица НС да ратифицира договора с Македония

25 октомври 2017, 16:21 часа • 1965 прочитания

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви че очаква следващата седмица в парламента да бъде внесен за ратификация договорът за добросъседство с Македония.

Процедурата по съгласуване е вече към своя край, уточни тя.

Захариева приветства това, че Албания е признала правата на малцинствата, включително и на българското, което е изпълнение на едно от условията за евроинтеграцията на страната.

„България не може да просперира, ако Западните Балкани не просперират и не са демократични“, допълни тя.

Външният министър заяви, че Европейският съюз на различни нива, включително и на ниво председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, е потвърдил, че евроинтеграцията на Западните Балкани е негов приоритет. Според нея недостатъчният напредък на Западните Балкани е една от причините Брюксел да обърне по-голямо внимание на региона.

Захариева посочи, че благодарение на усилията на България останалите страни-членки са се ангажирали много по-силно с тази политика и ще продължат да я следват по време на своите председателства на ЕС, предаде БГНЕС.

Според нея България трябва да бъде по-амбицирана при даването на експертна помощ по отделни сектори и министерства на страните от Западните Балкани, за да напреднат по пътя на евроинтеграцията. Тя смята, че средствата от предприсъединителните фондове трябва да бъдат насочени в борбата срещу безработицата, образование и за подобряването на положението на самите граждани.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес