Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оценката що е то сигурност за електронната идентфикация ще става както Горанов наложи данък "уикенд"

11 май 2016, 14:00 часа • 897 прочитания

Изискванията към методите за оценка на сигурността на използваните системи за администриране и управление на данните за електронна самоличност ще се определят с правилник към Закона за електроннаидентификация. Този текст беше приет на второ четене от Народното събрание.

По същество приемът означава, че изпълнителната власт ще определя какво означава сигурност, когато говорим за базите данни, в които ще съхранява всичко важно за електронната идентичност. Решението напомня за действията на финансовия министър Владислав Горанов по темата данък „уикенд“ - Горанов прокара данъка точно чрез правилник за прилагане на Закона за ДДС, след като уж парламентът го отхвърли.

Отново според закона е разписано детайлно какво е процедура за сигурност, макар че как се оценява дали нещо е сигурно или не всъщност не е вписано в закона, а в правилника за прилагането му. Процедурата за сигурност трябва да съдържа най-малко девет изисквания, сред които оценка на риска, мерки за информационна сигурност, изисквания за надеждност на персонала, мерки за защита срещу непозволен достъп, план за действие и възстановяване на базите данни в случай на срив.

Изрично е уточнено, че нарушение на сигурността е да не се поддържа актуална документация от администраторите и центровете за електронна идентичност за използваните технологии.

Същевременно срокът за валидност на електронния идентификатор е 5 години. Той е такъв от гледна точка сигурността на комбинацията на физически носител и електронен идентификатор, каза зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисовв. Той даде пример с банковите карти, които не се издават за повече от 3 години заради сигурността на носителя.

Законът за електронна идентификация

Електронната идентификация е необходимото условие, за да може да електронното гласуване да стане факт. Идентификацията на практика замества обикновената лична карта, която е задължителен елемент, когато гласоподавател упражнява правото си на вот. Идеята на електронната идентификация е да не може да се позволи многократно гласуване от един и същ човек.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес