Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обзор няма да става отделна община

26 април 2023, 11:50 часа • 1913 прочитания

Отменяме решението, с което беше предвидено да бъде отделен град Обзор като самостоятелна община. Това съобщи на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

ОЩЕ: Правителството одобри създаването на новата община Обзор

"Решението е взето въз основа на анализ, който показа, че отделянето на Обзор в самостоятелна община ще доведе до тежки финансови затруднения на самата община. Това би предположило и големи затруднения и на самото население и най-вероятно вдигане на местните данъци и такси. Освен това населението на град Обзор и няколкото населени места около него е 2331 жители. Според Закона за административното териториално устройство на Република България – този брой жители е недопустим за създаването на отделна община”, обясни регионалният министър.

На 28 февруари 2021 г. се проведе референдум, на който жителите на Обзор и 6-те села гласуваха за отделянето им от Несебър в самостоятелна община. На 24 март 2021 г. правителството на Бойко Борисов взе решение за това, но до днес така и не бе издаден указ на президента за това. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес