Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общественият съвет към ЦИК: Няма да има броене на разписките на балотажа

17 ноември 2021, 08:08 часа • 2106 прочитания

„Заповедта на ЦИК за 100% контролно броене от машинното гласуване в избирателните секции беше неразумна“. Такава оценка на изборите 2 в 1 направи Велко Милоев, член на обществения съвет към ЦИК в ефира на БНТ.

Според него няма да има в България избирателна комисия, партия и неправителствена организация, която секция по секция да сравнява числовите данни с конкретната секция. Машините трябва да бъдат контролирани и Велко Милоев се надява да има дебат, който тече в общността за една цялостна система за контрол от началото до края на всички елементи от машинното гласуване. По думите на Милоев броенето на контролните разписки не дават резултат.

Велко Милоев увери, че има осигурени машини за гласуване за втория тур на президентските избори. Технически не би трябвало да има сериозни проблеми за балотажа. Делът на дефектираните машини е много малък, което е едно прилично техническо ниво, посочи той С политическото решение за броенето на контролните разписки се върнахме към сцените от предишните избори за спане по столовете и по земята. От това тяхно усилие няма да има никакво усилие, отбеляза Милоев.

На балотажа няма да има изобщо броене на контролните разписки, като трябва да има ново решение на ЦИК за това, завърши Велко Милоев. 

Още: От Обществения съвет към ЦИК се надяват, че ЦИК няма да обжалва видеонаблюдението на броенето на бюлетините

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес