Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общественият съвет към ЦИК настоя да се пипне Изборният кодекс за следващите избори

06 април 2021, 08:04 часа • 1236 прочитания

Изборният кодекс е пипан общо 20 пъти и някои да намери оправдание, че не може да се пипа, за мен ще бъде безсмислено оправдание. Трябва да се пипне онова, което е наложително. За това настоя Румяна Дечева, заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК в сутрешния блок на БНТ.  

По думите ѝ, в момента е безпредметно да се обсъжда кой е предложил промените, но първо били смесени двата вида гласуване – с машини и с хартиени бюлетини. Не било обмислено и как потоците, които гласуват с машини и с хартиени бюлетини да бъдат обособени, за да може след това отчетите да бъдат по-лесни.

Дечева не си представя ако някои бил опростил протокола как сега едни хора щели да реагират особено като са под чертата. На нея много й се ще от името на хуманността някакво решение да се вземе от новото Народно събрание, така че никога повече да няма такива опашки.

Според нея има много нови хора и в момента съставът на СИК е подмладен. „Но с каквото и да се оправдаваме, толкова сложно провеждане на този смесен избор, без СИК да пипнат машините седмица по-рано, това беше рисково начинание“, категорична беше Дечева.

Медиите са единствената платформа за този вид показване на машината, която не е успяла да стигне до хората. Добре, че бяха медиите, за да може избирателите сами да потърсят машините за гласуване, изтъкна Дечева.

По думите ѝ, липсвала воля изборите да бъдат лесни и достъпни за всички. 

Прочетете още по темата: АФП: ГЕРБ начело на вота, нямат ясен коалиционен партньор

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес