Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Образование: Депутат от "Възраждане" и програма на "Америка за България" - не е нечувано

26 август 2024, 19:48 часа • 7103 прочитания

Депутатът от "Възраждане" Ангел Янчев е възпитаник на програма на фондация "Америка за България", изпращаща училищни директори на обучение в САЩ, твърди ClubZ.

Припомняме, че проруската партия е чест критик на неправителствените организации и грантовите схеми у нас.

Янчев, който е бивш учител по история, през 2009 г. става директор на Средно училище „Вела Благоева“ във Велико Търново. През 2011 г. печели наградата „Директор на годината“ на Синдиката на българските учители, а през 2016 г. - наградата „Св. Иван Рилски“ на МОН. Още: Трима от "Възраждане", включително Костадинов, са в Москва за форум на БРИКС

През 2015 г., както става ясно от публикация на сайта на фондация "Америка за България", Ангел Янчев става част от проект за училищни директори - "Академия за млади лидери". Селектираните 30 директори на български училища биват пратени на осемдневен семинар за обучение по училищно лидерство и нови педагогики в България с водещи специалисти от САЩ.

През 2021 г. докато е все още е директор училището му кандидатства и по програма на "Заедно в час" - "Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията", но не преминава финалния етап.

Реакцията на Янчев

След публикацията на ClubZ депутатът публикува във Facebook позиция, с която признава за участието си в проектите. Още: Борци за българския лев от "Възраждане" имат пари в евро и британски лири

"През 2015 г. бях одобрен от ФАБ за едноседмично обучение в България от Института за международно образование. Целта беше да отсеят директори за обучение в САЩ. Мен не ме одобриха. И друг път ми се е случвало. Но видях какво представляват отвътре - обучения чрез сугестиране и опит за овладяване на българската образователна система", пише той и добавя, че неговото училище е "скъсало" отношения с Фондация "Америка за България".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес