Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НСО: Има специалисти за преговори, не пожелаха да дойдат

06 март 2020, 09:40 часа • 4425 прочитания

"Медицинските сестри се оказаха много неспособни на преговори. Има специалисти за преговори, не пожелаха да дойдат. Събрахме състав от резерви." Това каза началникът на НСО ген. Красимир Станчев във връзка с кризисната ситуация с медицинските сестри, които протестират в Народното събрание.

По думите му не е  прилагано насилие срещу сестрите. 

"Предполагам, че като ме гледате няма как да ме упрекнете в подобно нещо", каза Станчев. 

Той призна, че токът е бил спрян, както и че една от сестрите му е казала да не се доближава до нея, в противен случай ще скочи през прозореца. Станчев допълни, че това не е била нито Мая Илиева, нито Бойка Анастасова. 

"Очаквах по-качествени психолози", допълни още той.

Даниела Дариткова коментира, че действията на медицинските сестри са целенасочена провокация. По думите ѝ сестрите не са пожелали да говорят с никого от здравната комисия по време на срещата от 5 март. 

"В никакъв случай не трябва да се толерират действия, които са извън законите на страната", категорична беше Дариткова. По думите й медицинските сестри станали най-активни тогава, когато всички телевизии можели да ги покажат в прайм тайм, визирайки часът на излизането на перваза на Партийния дом." Най-големият въпрос, който си поставям, е дали отговорният за Националната служба за охрана (бригаден генерал Красимир Станчев) смята действията им за адекватни, защото за мен беше изключително рисково да оставят една жена в психологически нестабилно състояние на прозореца и двама видни представители на службата да не могат да се справят с тази ситуация."

Медицинската сестра Мая Илиева заяви, че не е вярно, че 50% от всички приходи на болниците отиват за заплати, а само 50% само от плащаното от НЗОК за болниците. Именно поради тази причина сестрите поискали обяснение от здравния министър и депутатите.

Тя допълни, че в случай на епидемия от коронавирус в страната ни няма да има достатъчно сестри.

ОЩЕ: Медицинска сестра се оплаква от насилие в Народното събрание

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес