Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС прие на първо четене проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон

21 юни 2023, 15:36 часа • 4879 прочитания

Народното събрание прие проекта на ГЕРБ за промени в антикорупционния закон. Това стана с гласовете на 142 депутати – както от ГЕРБ, така и от ПП-ДБ и ДПС.

"Продължаваме промяната - Демократична България" имаха собствен проект на закон за противодействие на корупцията. Той обаче не получи подкрепа извън собствената им парламентарна група.

В законопроекта на ГЕРБ се предвижда действащата държавна антикорупционна комисия КПКОНПИ да бъде разделена на Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще са независими една от друга.

Новата антикорупционна комисия ще се състои от 7 члена, шестима от които ще се избират от парламента, а седмият ще се предлага от президента и ще се одобрява от депутатите. От тях ще се изисква да притежават висше юридическо образование и поне 10 години юридически стаж. За такъв ще се зачита и стажът в самата комисия, което може да позволи на досегашните комисари в КПКОНПИ да се прехвърлят в новата комисия. Членовете й ще се сменят на ротационен принцип на председателския пост.

Комисията ще разследва корупционни престъпления като назначава разследващи инспектори, които ще извършват оперативно-издирвателна дейност. Това всъщност ще бъдат служителите на КПКОНПИ, които ще бъдат преназначени в новата комисия като разследващи инспектори. Оперативно-издирвателната дейност може да включва ноблюдение, проникване в сгради и коли, внедряване на хора под прикритие и използване на СРС по реда, определен в съответния специален закон. Надежда Йорданова за вота по антикорупционните закони: Политическо помпане на мускули (ВИДЕО)

Събраните веществени доказателства ще се предоставят на разследващите органи. Служителите могат да носят огнестрелно оръжие, да използват физическа сила и помощни средства, когато това е „абсолютно необходимо“, както е записано в проектозакона 

В проектозакона са изредени 51 категории лица, заемащи публични длъжности, които ще бъдат обект на работа на комисията – от президента, депутатите и членовете на правителството, през висшите магистрати и членовете на регулаторни органи, до лидерите на политически партии, получаващи държавна субсидия. Те ще подават в комисията декларации за несъвместимост, за имущество и интереси, както и при промяна във вече декларираните обстоятелства. Комисията ще извършва периодични проверки на данните в документите.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес