Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият шеф на БАБХ уверява: Няма да се върнe старият модел на работа на турската граница

10 октомври 2022, 08:07 часа • 4379 прочитания

Категорично старият модел на работа в БАБХ на турската граница не се връща. В това увери новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов пред bTV. 

Той отбеляза, че само определени части от пункта на границата с Турция ще станат част от националната сигурност. Достъпът до съоръженията на БАБХ ще бъде филтриран от ДАНС и при най-малки съмнения за криминални минали действия или досие, криминалните лица няма да бъдат допускани до пункта, поясни Вълчанов.

Той не е доволен от частната лаборатория за фито санитарен контрол „Евролаб“ в частта, че осъществявала пълен монопол върху дейността на ГКПП „Капитан Андреево“. Към момента решението ни е да я замести държавната лаборатория, но към момента се работи упорито, а да се построи и оборудва нова държавна лаборатория може да стане най-рано след 6 месеца, уточни Вълчанов. А дотогава ще се използва лаборатория в София.

По думите на новия шеф на БАБХ държавата трябва да се подготви, за да замести дадена дейност. В момента предстои пик след октомври месец на транспорт на плодове и зеленчуци и пробите, които ще се взимат на ден са около 80, предупреди Вълчанов.

Шефът на БАБХ има притеснения от заплахи към него, но към настоящия момент няма отправени такива.

Още: Уволненият шеф на БАБХ: На мое място се върна човекът, подписал с "Евролаб"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес