Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият посланик на САЩ у нас призова за съдебна реформа и влизане в еврозоната

27 април 2023, 14:01 часа • 3406 прочитания

България трябва да защити критичната си инфраструктура от враждебно влияние, да постигне пълна енергийна диверсификация, да осъществи съдебна реформа и да напредне по пътя към еврозоната. Това заяви новият американски посланик у нас Кенет Мертен по време на бизнес закуска в четвъртък, организирана от Американската търговска камара.

"България е стратегически партньор и съюзник на САЩ и ние работим заедно по много въпроси от двустранен интерес и на глобално ниво за сигурност, енергийна диверсификация. За последно бях посланик на Балканите в Хърватия през 2012-2015 година и оттогава значимостта на региона се увеличава съществено, не само защото е на източния фланг на НАТО, но и защото се увеличиха икономическите основи за сътрудничество със САЩ", каза Мертен, цитиран от БТА.

Той каза, че се работи за засилване на търговския обмен, който през миналата година се е увеличил значително. България продължава да увеличава своя износ, което е свидетелство за силно развиващата се българска икономика, отчете американският дипломат и добави, че иска още по-голямо развитие.

"В сектора на енергетиката искам да дам висока оценка за бързото адаптиране на страната от съществените сътресения на енергийния пазар заради руската инвазия в Украйна и обвързването на газовите достави с военните интереси на Русия. България постига съществени успехи при диверсификацията на доставките на природен газ", коментира Кенет Мертен.

Той напомни, че страната ни вече получи доставки на втечнен природен газ от САЩ през Турция. "Надявам се скоро България да може да договаря "нула" молекули руски природен газ и да може да се откъсне от тези, които използват енергийните доставки като оръжия", заяви топ дипломатът на Щатите у нас.

България играе лидерска роля в региона в производството на електроенергия, като планира още проекти за възобновяеми източници на енергия, каза още новият американски посланик.

По думите му - има и предизвикателства пред страната като например влизането в еврозоната. "Това е важно за Американската търговска камара и за България, защото води до пълното интегриране на страната в Европейския съюз. Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е полезно за потребителите, ще паднат лихвените проценти и ще е по-лесно за бизнеса да работи в еврозоната и с целия свят. Това ще направи пазарите ефективни", смята посланикът.

Сред предизвикателствата той посочи и това, че инвеститорите търсят места, където върховенството на закона е силно. Те искат предвидимост и ясни закони, както и бързо и справедливо правосъдие, каза в края на своето изказване Мертен. "Разбирам, че Камарата е в челните редици в подкрепата за реформата за върховенството на закона. Поздравявам ви за тази визия, целта е създаването на по-привлекателна среда за чуждестранните инвеститори", добави той.

"Необходимо е и да се защити критичната инфраструктура на България от враждебно влияние и ние ще си сътрудничим в тази област, каза още Мертен.

ОЩЕ: Николай Милков се срещна с Кенет Мертен, обсъдиха модернизацията на армията ни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес