Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият антикорупционен орган отърва Сидеров от солена глоба

03 май 2018, 14:38 часа • 1876 прочитания

Макар да започна дейността си с щедри обещания за коректност, новата антикорупционна комисия явно няма намерение да ги спазва за всички. Оказва се, че тя е прекратила преписката срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за това, че не е декларирал дялове във фирмата "Галерия Стил". Притежание на тази фирма е галерията, която Сидеров откри през есента и в която излага собствени картини.

Решението за прекратяване на преписката е на стария сайт на вече закритата Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. За него обаче не бе съобщено официално, както за предишни решения на антикорупционния орган.

Проверката по случая е образувана по сигнал на сдружението "Антикорупционен фонд" от началото на февруари. Нарушението на Сидеров е, че не е декларирал, че е станал съсобственик в търговско дружество, за което се предвижда глоба от 1000 до 3000 лв. Такава е заложена както в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, и заместилият го Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Именно законови "врътки" използва Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), за да оневини Сидеров. Според нея няма как той да бъде наказан, тъй като когато е извършил нарушението, е действал първият закон, който после е бил отменен и на негово място е приет вторият. Комисията твърди, че новият закон не въвежда същите задължения за деклариране като стария.

В действителност обаче единствената разлика е, че по стария закон промяната трябва да се  декларира в едноседмичен срок, а по новия - в едномесечен. Самият Сидеров е учредил "Галерия Стил" през октомври 2017, а декларирането е извършил през февруари 2018 г.

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес