Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата левица готова за избори още на предсрочния вот през пролетта?

20 януари 2023, 00:14 часа • 5281 прочитания

Новото ляво обединение вероятно ще играе още на тези предсрочни парламентарни избори, а формациите в него ще излязат с общи листи. Знак за това даде един от инициаторите му - Костадин Паскалев от БСП, по време на конференцията “Левицата”, която се проведе в Пловдив. Приближени до пловдивския бизнесмен Георги Гергов социалисти не бяха забелязани на събитието, предава 24 часа.

Инициативата “Обединена левица” вече има свой Координационен съвет, стана ясно още на срещата. В нея участваха над 200 души, сред които представители на БСП, АБВ с лидера си Румен Петков и почетния председател - президента (2002-2012) Георги Първанов, “Изправи се, БГ” на Мая Манолова, “Движение 21” на Татяна Дончева и др. Това е втората им среща за бъдещето на левицата.

“В момента има добър диалог между ръководствата на отделните леви партии и се надявам БСП да се включи активно в този процес, за да може да се постигне ефективно и добре работещо ляво обединение”, коментира Паскалев.

А участниците в срещата излязоха със специално обръщение към делегатите на конгреса на БСП, който ще се проведе на 11 и 12 февруари. В него те обясняват, че лявото обединение не е зад гърба на БСП, нито срещу столетницата.

Създаването на обединението е опит не просто за оцеляване на малките леви партии, а за оцеляване на лявото политическо пространство, обясни Паскалев.

Времето върви, губи се инерция, а трябва спешно да започнем да работим по места, за да хванем тези 4% и да влезем в парламента, заяви Светослав Велков от “Изправи се, БГ”. Ако не направи нещо подобно на “Коалиция за България” и “Нова левица” отпреди повече от 20 г., които бяха печеливши формули за нови избори, няма как да се случат нещата, убеден е пък Георги Първанов. Затова коалицията трябвало да е равностойна. А обявената от Нинова амнистия за напусналите социалисти определи като левосектантска формула.

Според Татяна Дончева пък на този етап БСП не можела да се присъедини към лявото обединение, но това можело да направят отделни социалисти. Дончева направи аналог с 1990 г., когато БКП/БСП е била натикана в ъгъла, и даде пример с тогавашния председател на партията Александър Лилов. Той смени бранда и програмата и това даде живот на левицата за 30 г. напред. Ние трябва да разсъждаваме по същия начин, макар и не по щампа, обясни юристката.

Според Дончева трябва да се направи обединение по образец на гръцките “Сириза” и ПАСОК. Тя обаче е песимист, че обединението може да стане още за избори през април, по-вероятно била за тези през есента.

“Нужно е някакво обединение вляво. Не трябва да се чака поредните избори да ни го покажат”, заяви кметът на община Садово Димитър Здравков. Той и колегата му от пловдивската община “Родопи” Павел Михайлов, избрани с червени бюлетини, присъстваха на конференцията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес