Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов сигнал от ВМРО, че в конституцията на ГЕРБ има много притеснителни моменти

27 август 2020, 07:55 часа • 5543 прочитания

Може да се каже, че това ни смущава и продължава през целия период на управление. Но оставката ще бъде обсъдена на коалиционен съвет, вероятно следващата седмица. Мисля, че ще бъде спазена процедурата ГЕРБ да се допитва до своите партньори. Това заяви депутатът от ВМРО Красимир Богданов в коментар за оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Според него, вероятно Кирилов дава оставка заради проекта за нова конституция. Самият Богданов коментира, че има много притеснителни моменти – от липсата на преамбюл та до въпроса за законодателните възможности, които се дават на съдебната власт. Минимум трябваше да има консултация къде в света съдебната власт има законодателна инициатива (бел. ред. – основният акцент е законодателна инициатива да има прокуратурата), каза Богданов, който добави, че не е хубаво да се ограничават правомощията на президента.

За нас остана неясно защо трябва да се бърза и да се внася проект за конституция и да се почва процедура за Велико народно събрание (ВНС) още на 2 септември, заяви Богданов пред БНТ. Според него е ясно, че протестиращите явно са против ВНС и аргументът, че с проекта се удовлетворяват техни искания е несъстоятелен.

Може би трябваше да има мнения на експерти, юристи, конституционалисти и тогава да се тръгва към проект, обобщи Богданов.

Депутатът от ВМРО посочи кои са червените линии на партията по проекта за нова конституция – образователен ценз за гласуване, бракът да е съюз между мъж и жена и защитата на държавата в преамбюла. „На този етап не видяхме особено силно желание нашите предложения да бъдат включени в проекта – това ни затруднява силно в решението да подкрепим този проект за нова конституция”, завърши Богданов.

Какво каза Красимир Богданов пред Actualno.com за държавническото поведение – НАУЧЕТЕ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес