Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов орган ще разследва корупцията по високите етажи, обеща Кунева

05 април 2015, 18:20 часа • 6249 прочитания

Нова структура ще проверява за корупция висшите етажи на властта, а специално звено от прокурори и служители на МВР и ДАНС ще подготвят документи за внасяне в съда. Това стана ясно от интервю на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред бТВ.

Единен антикорупционен орган, който да обединява действията на Сметната палата, комисията за противодействие на корупцията и БОРКОР ще може да проверява, да осъществява контрол, обясни Кунева.

Ние говорим за функционалната компетентност на този орган, т.е. какви са инструментите му да работи. В момента част от инструментите му са в Сметната палата, коментира Кунева. Основна работа на този орган ще бъде да проверява. Вицепремиерът даде за пример, че ще може да поверява дали това, което си попълнил в имуществената си декларация, отговаря на действителността. Този орган ще бъде вързан с НАП, КАТ, търговски регистри. Той ще помага да се разкриват престъпления. Целта ни е да направим система, която е обективна, да не може никой да укрива информация.

Този орган не съди, съди съдът, той трябва да получи много точна информация, коментира Кунева. Затова ще бъде създадено звено, в което под ръководството на прокуратурата се вземат хора от МВР плюс служители от ДАНС. Тези хора излизат от тези звена, където работят и се занимават да подготвят "железни, годни доказателства за съда", подчерта Кунева.

Вицепремиерът не видя никакъв проблем в това, че закон за съдебната реформа се подготвя в Министерството на правосъдието и в същото време се внасят предложения от Цветан Цветанов и група депутати. И самият Христо Иванов, и премиерът заявиха – нека всеки, който е съпричастен към темата, да участва в този процес и да предложи своя визия за реформа в съдебната система. Тя поясни, че има приета стратегия за съдебната власт и никой не излиза извън нея. Аз съм за тезата на Христо Иванов – той работи с главния прокурор и трябва да продължи. Няма как прокуратурата да я променим отвън, трябва да има хора, които да я променят отвътре.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес