Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов опит за закриване на ДКК: Министърът на икономиката с намеци (СНИМКИ)

08 януари 2024, 11:33 часа • 4934 прочитания

"Извършихме одит на почти всички държавни предприятия - всички значителни проблеми са изпратени към Прокуратурата. Имаме пълната картина на ситуацията."

Това обяви на брифинг министърът на икономиката Богдан Богданов. Той бе категоричен, че бъдещето на преструктурирането на ДКК може да включва и закриването й.

"Сумата от 45 млн. лева беше възстановена от неслучилия се правителствен комплекс. В момента имаме ресурс от над 90 млн. лева ресурс в Държавната консолидационна компания (ДКК), с които ще покрием задълженията на ДКК към Българската банка за развитие", подчерта още той.

Още: Икономическият министър: ДКК ще погаси 90 млн. лв. от задълженията си към ББР

Министърът отчете основните стълбове, върху които ще работи ведомството през 2024 г.: членството на България в Шенген и Еврозоната, привличането на нови чуждестранни инвестиции, мерки за бизнеса, провеждане на междуправителствени комисии с други страни, ребрандирането на икономическия профил на България, присъединяване на страната ни към ОИСР и др.

"Подадохме документи към Европейската комисия за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини всички държавни институции и бизнеса", подчерта Богданов. По този начин ще се постигне значително съкращаване на инвестиционния процес и ще се избегне неефективността на държавната администрация в някои отношения.

Той припомни, че се отчита рекорден ръст на инвестициите в България, които достигнаха за първите 10 месеца близо 7 млрд. лева.

"Съвсем наскоро обявихме ново инвестиционно намерение, което е за над 1 млрд. лева, насочено в Пловдив и Бургас", коментира министърът на икономиката и обяви, че са стартирани проектите по изграждането на нови индустриални зони.

Още: Богданов: Възстановени са 45 млн. лв. на ДКК за нереализирания правителствен комплекс

По думите на министъра почти всички задачи към икономическото министерство, които са залегнали в управленската програма на правителството, са изпълнени и дори са поставени допълнителни такива от ръководството на ведомството.

"Ние имаме амбицията да изпълним целите си занапред, те ще бъдат коментирани с партньорите в законодателната власт, организират се редовни срещи с депутатите от ресорната икономическа комисия в НС. Вече дали ще останем след ротацията е въпрос на решения между лидерите на партиите", уточни още Богдан Богданов.

От брифинга стана ясно още, че българската държава поставя Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония като приоритени пазари.

"Достъпно за вас"

Програмата за намаляване на цените на основните хранителни продукти е показала резултати - от 200 обекта през ноември вече са стигнали до 500 в началото на годината, уточни Богданов.

"Видяхме, че дори участници, които не са се включили пряко, вече предлагат аналогични стоки на едни от най-добрите цени. Имаме много участници и от малките населени места", уточни министъра за инициативата. Ведомството ще работи върху информационната кампания за "Достъпно за вас", както и върху разширяване на участващите продукти - вече да има и нехранителни стоки, и лекарства на ниски цени.

Еврото в България - кога?

С оглед на присъединяването на България в еврозоната икономическото министерство вече е задействало кампанията по повишаване на информираността на българите за въвеждането на еврото у нас. 

Още: Предложение: България да излезе от валутния борд от датата на приемане на еврото

"Нужно ни е преструктуриране на Комисията за защита на потребителите (КЗП), която в момента се ползва за други цели, може би корпоративни, затова в момента обсъждаме промени в ръководството на КЗП", подчерта още Богданов.

Снимки: БГНЕС

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес