Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов опит за гласуване на вота на недоверие срещу кабинета “Денков”

22 ноември 2023, 06:20 часа • 799 прочитания

Депутатите ще направят пореден опит да гласуват вота на недоверие срещу кабинета “Денков”. Парламентът не събра кворум два пъти и се наложи гласуването на вота да остане за днес.

ОЩЕ: ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН блокираха работата на парламента (ВИДЕО)

Кой и защо внесе вот на недоверие?

Вотът на недоверие, на тема "Отбрана и сигурност”, бе внесен от народните представители от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Как се стигна дотук?

На 16 ноември народните представители не можаха да съберат кворум и по тази причина прегласуването на вторият вот на недоверие срещу правителството „Денков-Габриел“ остана за петък - 17 ноември, но и тогава поради липса на кворум прегласуването се отложи.

При първото гласуване в него участваха 127 депутати. “За” бяха 66, “против” 61, без въздържали се. Малко преди и по време на самото гласуване ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала.

ОЩЕ: „Възраждане“ и ИТН обвиниха БСП, че подкрепят правителството (ВИДЕО)

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обвини вносителите на вота, че с дезинформационната кампания, която водят, съдействат за снижаване на отбранителните способности на страната.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес