Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов Костинброд с машините за гласуване? Съдът с ключово решение за изборите в София (СНИМКИ)

07 юни 2024, 15:40 часа • 7036 прочитания

Часове преди края на предизборната кампания за изборите за национален и за европейски парламент на 9 юни се заформи пореден скандал с машините за гласуване, гарниран с внушения и опит за манипулация.

Сигнал за това даде първо Божидар Божанов от "Продължаваме промяната-Демократична България": "Изразяваме тревога, че ЦИК може отново да вземе решение за отмяна на машинния вот, с което да саботира за пореден път реалното отчитане на вота".

Предисторията

Поводът за напрежението около гласуването с машини e нареждане на Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъдат унищожени ролките от предходните два вота - за депутати през април 2023 г. и за местна власт през октомври 2023 г. Столичната община отказа да го направи, а по-късно и съдът забрани материалите от местния вот да се унищожават. Проблемът е, че ролките с неизползвана хартия се съхраняват в едни и същи помещения с бюлетините от местните избори, а за резултатите от балотажа за кмет се води дело по искане на останалата на второ място Ваня Григорова.

Още: Изборите на 9 юни: Всичко, което трябва да знаем за гласуването на машина (СНИМКИ и ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Именно по това дело е много вероятно да бъде постановено повторно броене на бюлетините, а отварянето на помещенията без разрешението на съда може да бъде тълкувано като компрометиране на доказателствата по процеса, смятат от общината. От Московска 33 твърдят, че е нужно и изрично решение на ЦИК за отваряне на помещенията с бюлетини и книжа и заявиха готовност да унищожат неизползваните ролки за машинно гласуване, ако съдът беше позволил (което поне за материалите от местните избори не беше разрешено).

Екипът на кмета Васил Терзиев настоя и помещенията, в които всички книжа се държат, да бъдат охранявани денонощно от МВР. По-късно министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че полицията е поела охраната на всички помещения, в които има изборни книжа:

"Работим в много тясно сътрудничество и имаме много добра комуникация с колегите от ЦИК. Току що главният секретар ми докладва, че има определение на Административния съд в София, с което е разпоредено да не се унищожават по никакъв начин и повод наличните документи и книжа, които са свързани с местните избори от миналата година. На всички места, където има такива книжа в София, те се охраняват от служители на МВР", каза силовият министър пред журналисти.

 

Снимка: БГНЕС

ИТН и ГЕРБ в общ хор срещу ПП-ДБ

Подобно на активното мероприятие, с което бе отменен машинния вот на местните избори през октомври 2023 г. със съдействието на ГЕРБ, ИТН, ДАНС, ЦИК и МВР, то и сега позицията на кмета Васил Терзиев срещу решението на ЦИК беше използвана първо от ИТН, а после и от ГЕРБ за атака срещу ПП-ДБ и обвинения за евентуална манипулация на резултатите през машините и хартията за тях.

От Столичната община определиха твърденията на представители на двете партии като "манипулативни" и добавиха, че "не отговорят на действителността и създават алтернативна нейна версия".

Припомняме, че в четвъртък Тошко Йорданов от ИТН обяви, че Столичната община е отказала да изпълни нареждане на ЦИК за унищожаване на ролките с хартия за машинно гласуване, изпратено през май до всички кметове в страната. При това сценаристът на Слави Трифонов заключи, че е възможна манипулация на резултатите в полза на ПП-ДБ.

Още: Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаете за изборите на 9 юни (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Създават съмнения за честността на изборите, писна ми да унищожават доверието в машинното гласуване, което въведохме ние", каза Тошко Йорданов. Преди първия тур на местните избори през есента на 2023 г. машинното гласуване беше отменено именно след скандала с кодовете за машините и удостоверяването им, който беше раздухан отново от ИТН.

В четвъртък от ЦИК съобщиха, че са взели отново решение за унищожаването на тази хартия и са го изпратили на общината, а новото решение било в отговор на писмо от Терзиев, в което се обяснява, че според закона хартията няма как да бъде унищожена без нареждане от съда, тъй като се води дело за резултатите от кметските избори.

От другата страна пък веднага ГЕРБ изтъкнаха твърдението, че "който държи ролките, той може да си разпечата и 200 хиляди бюлетини" и че са се "подготвили да фалшифицират както кметските избори в София, така и парламентарните".

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Кого обслужва ЦИК?

"ЦИК за пореден път се опитва в последния момент преди изборите да саботира машинния вот с непостижими срокове за общините. Това дежавю е поредното доказателство, че партиите на статуквото, които са окупирали Комисията, имат интерес изборите да се проведат при максимално ниска избирателна активност и с всички възможности за фалшифициране, които дава гласуването на хартия", се казва в позиция на ПП-ДБ по казуса.

Още: Ето в кои секции ще гласуват българите в чужбина на 9 юни (КАРТА)

От коалицията подчертават, че до решението на ЦИК за ролките се е стигнало предложение на представител на ДПС. "ЦИК преди двайсетина дни решава, че общините трябва да унищожат ролките с хартия, които са останали от местните избори и изпраща писмо до всички общини. Такова искане за унищожаване е прецедент - между предните парламентарни и местните избори ролки не са били унищожавани и местните власти нямат традиционно такъв ангажимент. Днес в 11:00 на общините са разпратени отново писма с искане да се потвърди, че старите ролки са унищожени с краен срок 12:30", пише още в позицията.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Междувременно ЦИК поиска от всички районни кметове в София да представят протоколите за запечатване на помещенията и протоколите от всички последващи отваряния на тези помещения. "Тези протоколи по принцип трябва да се изпращат в ЦИК, не е нещо необичайно изискването за всички тези протоколи", посочи председателят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от Mediapool.

По време на заседанието се разбра, че в ЦИК няма информация и дали във всички останали общини хартията за машините е унищожена. Затова комисията изпрати ново писмо до всички кметове и областни управители с искане до 12.30 часа днес да кажат дали ролките за унищожени. Това стана преди Административният съд София-град да забрани унищожаването на книжата от местния вот.

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова посочи, че комисията искала да вдъхне спокойнствие в обществото, че са предприети всички действия, за да "не се смесват потоците на нова и стара хартия".

Снимка: БГНЕС

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес