Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма отговор защо пребитият от роми командос не се е защитил, Бат Сали нападна Каракачанов

09 януари 2019, 08:30 часа • 11652 прочитания

Той така е възпитан, по принцип е можел – най-добре неговите колеги и приятели могат да кажат за неговите качества. От един безобиден случай става това. Така бащата на пребития 33-годишен командос Валентин Димов коментира защо обученият му син не се е защитил от нападението на двамата ромски младежи, което го вкара в болница и предизвика протести в пловдивското село Войводиново.

Според мен той не е очаквал ситуацията да се развие така, не е очаквал да бъде нападнат, включи се и съпругата на Димов – Атанаска. Тя разказа и, че казала на по-голямата си дъщеря, че "тати е в болницата и лекарите го лекуват, защото си е ударил главичката". Атанаска изрази надежда, че на нападателите няма да им се размине.

Той не е излязъл с намерение да се бие. Той има 12 години в армията, участвал е в редица демонстрации, просто не е желаел. Нападателите му нямат нито един удар по телата си, той е много зле – не можах да го позная, като го видях, сподели и майката на Валентин – Добринка.

Днес, 9 януари, на Димов му предстои операция. По думите на военния министър Красимир Каракачанов командосът има счупена скула. По свидетелски показания той е бил ритан в главата от двамата нападатели, които са арестувани. Те отричат вина и твърдят, че Димов ги бил напсувал. Атанаска Димова обаче казва, че всъщност нападателите са напсували съпруга ѝ, който се връщал след като отишъл да скача за кръста на Богоявление.

За мен тези инциденти са от неграмотност, коментира пред bTV известният с прякора си Бат Сали бивш депутат от ДПС Александър Методиев. Той беше категоричен, че ако има адекватни наказания, няма да има и такива престъпления.

Същевременно депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди не се съгласи, че вицепремиерът Красимир Каракачанов говорел много дръзко, казвайки, че циганите станали твърде нагли и си позволяват твърде много. Той не пропусна да обвини "две правозащитни организации” се появявали при всяко бутане на незаконни къщи и съдели държавата (бел. ред. – Сиди не каза, че по закон при такива ситуации трябва да има временно осигурено място за пребиваване на съответните хора и така е навсякъде в ЕС). Попитан обаче, щом е бил координатор точно във Войводиново, защо не е реагирал много по-рано, Сиди отговори, че бил общински съветник и натискал да се реши въпросът, но се появявали правозащитни организации и му пречели. А Методиев се обиди от думите на Каракачанов и попита защо той изчакал този битов инцидент, за да тръгне „при тези минусови температури” да събаря къщи на роми. Бат Сали поиска от Каракачанов да се извини за думите си, защото "циганите са изстрадал народ" и поиска да бъде сезирана прокуратурата.

Същевременно Сиди обвини "всички големи партии", че си купували цигански гласове, но "патриотите" никога не били правили такова нещо. А Бат Сали призова Сиди да попита "лидера си" т.е. Каракачанов как е обикалял ромските махали с Цветелин Кънчев. Говорите глупости, отвърна Сиди, а Методиев подчерта, че "тази година няма да ви огрее слънцето".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес